Violenţe şi explozii la Kiev. Nouă oameni au fost ucişi

de:
18 feb. 2014
0 Afișari
Violenţe şi explozii la Kiev. Nouă oameni au fost ucişi

Şapte protestatari şi doi poliţişti au fost ucişi marţi în violenţele care au izbucnit la Kiev, în confruntări între poliţişti şi manifestanţi ostili preşedintelui Viktor ianukovici, a anunţat poliţia, relatează AFP.

„Şapte civili au fost ucişi în violenţele în masă de la Kiev”, a declarat pentru AFP Olga Bilîk, o purtătoare de cuvânt a poliţiei, fără să facă alte precizări.

Două avioane de vănătoare au survolat marţi după-amiază centrul Kievului, unde au loc violenţe între protestatari şi forţele de ordine, informează site-ul agenţiei Interfax. Explozii şi confruntări între forţele de ordine şi protestatari au loc în Piaţa Independenţei din centrul Kievului, informează AFP.

Sute de manifestanţi au ocupat din nou, marţi seară, sediul Primăriei din Kiev, care fusese evacuat duminică, după adoptarea legii amnistierii protestatarilor, relatează AFP. Manifestanţii au pătruns din nou în Primărie şi au creat o infirmerie improvizată. Protestatarii opoziţiei ucrainene evacuaseră, duminică, sediul Primăriei din Kiev, ocupat din decembrie, ca reacţie la eliberarea protestatarilor arestaţi. Primăria din Kiev, ocupată din 1 decembrie 2013, era „cartierul general” al mişcării de contestare a Administraţiei Viktor Ianukovici, la fel ca Piaţa Independenţei (Maidan). Evacuarea Primăriei era una dintre condiţiile pentru aplicarea legii amnistiei în cazul celor 234 de protestatari eliberaţi vineri dar care rămân în continuare pasibili de pedepse cu închisoarea.

Forţele de ordine din Kiev au rugat femeile şi copiii să părăsească Piaţa Independenţei, avertizând cu o intervenţie în forţă pentru dispersarea manifestanţilor proeuropeni.

Traficul a fost întrerupt marţi pe toate liniile de metrou, la Kiev, iar poliţişti antirevoltă din cadrul trupelor de elită se apropiau de Maidan, piaţa din centrul Kievului care a devenit un simbol al mişcării de contestare, ocupată de aproape trei luni, relatează AFP. Trupe din cadrul Berkut, o unitate de elită a poliţiei antirevoltă, se aflau pe străzi în apropiere de Maidan, unde manifestanţi consolidau, de urgenţă, baricade şi smulgeau pavele, a constatat un jurnalist AFP. „Toate staţiile de metrou sunt închise”, a declarat pentru AFP Natalia Kirniţka, o purtătoare de cuvânt a metroului.

Trei manifestanţi au fost ucişi prin împuşcare în cursul violenţelor, marţi, la Kiev, a declarat Oleg Musii, şeful serviciului medical al opoziţiei, pentru AFP. Unui manifestant i-a fost amputată o mână, alţii prezintă traumatisme craniene şi răni la nivelul braţelor şi picioarelor, provocate în principal de grenade asurzitoare, potrivit unor reprezentanţi ai serviciului medical al opoziţiei. Poliţia a anunţat anterior 37 de răniţi în rândul poliţiştilor.

Sursa: realitatea.net.

Cookies