Vinuri fără struguri sau cu apă, de vânzare la supermarket VEZI SOIURILE

de:
07 sept. 2011
1 Afișari
Vinuri fără struguri sau cu apă, de vânzare la supermarket VEZI SOIURILE

Controlul a fost efectuat de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), împreună cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii în mai multe pieţe din Capitală, dar şi magazine de mari dimensiuni, de tip supermarket-uri şi hypermarket-uri.

Vizate au fost pieţele Sălăjan, Matache, Drumul Taberei, piaţa Sudului, Obor şi Militari.

„Au fost constatate deficienţe pe tot ceea ce înseamnă comercializare legume. Am găsit produse care prezentau un grad mare de mucegăire şi nu mai erau proprii consumului uman”, a declarat marţi, preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Conform sursei citate, majoritatea legumelor expuse la vânzare pe tarabe erau prezentate ca „autohtone”, însă potrivit documentelor de provenienţă, marfa era de fapt adusă din import. „Roşiile româneşti erau aduse din Turcia, iar pepenele de Dăbuleni provenea din Grecia. Oamenii plătesc pentru produsele pe care le cumpără şi dau bani în plus pentru faptul că ar fi autohtone”, a exemplificat Cerbulescu.

Vânzătorii mincinoşi au fost amendaţi cu 44.000 de lei, în total, fiind oprite de la vânzare legume în valoare de 5.000 de lei.

În cadrul unei alte acţiuni de control, efectuată împreună cu Ministerul Agriculturii, ANPC susţine că a verificat modalitatea de comercializare a vinurilor în supermarket-urile şi hypermarket-urile din Capitală, majoritatea băuturilor alcoolice fiind puse în vânzare cu denumiri care nu erau conforme cu etichetele de pe sticlă.

De exemplu, Busuioaca de Bohotin avea pe etichetă alte elemente de identificare decât cele din compoziţia vinului respectiv, a atenţionat Cerbulescu, alte vinuri fiind „îndoite” cu apă. „Sau era prezentat ca vin strămoşesc şi el provenea din UE. Spre exemplu, pe eticheta vinului de masă Muscatel scria că este făcut 100% din struguri şi el, de fapt, nici nu avea struguri sau strugurii trecuseră la distanţă mare de el”, a detaliat preşedintele ANPC. În aceeaşi categorie a fost inclus şi vinul de pelin care, în realitate, conţinea doar aromă de pelin, conform etichetei.

În acest caz au fost aplicate sancţiuni contravenţionale de 5.000 de lei, fiind confiscaţi 350 de litri de vin neconform.

Cookies