Vine un val de praf saharian peste România, ajunge și la București. Cele mai mari concentrații de pulbere roșiatică vor fi înregistrate în vest și sud-vest

01 mart. 2024
388 afișări
Vine un val de praf saharian peste România, ajunge și la București. Cele mai mari concentrații de pulbere roșiatică vor fi înregistrate în vest și sud-vest
| Sursă foto: Freepik.com/Racool_studio

Încă de seara trecută, un val de praf saharian a început să traverseze România. Este posibil că oamenii să observe urme roșiatice pe mașini sau alte obiecte, în special în zonele unde va ploua, însă nu este cazul să se alarmeze.

Ce e mic, roșu, și se pune pe mașini? E praf saharian

Agenția Națională pentru Protecția Mediului le-a transmis cetățenilor că din 29 februarie, până în data de 1 martie, ora 22:00, o masă de aer cald ce este încărcată cu praf saharian urmează să traverseze teritoriul țării noastre.

Astfel că, există posibilitatea ca Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) să înregistreze creșteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 și PM2.5. Cu toate astea, cetățenii sunt anunțați că nu există motiv de îngrijorare.

Din informațiile ce au fost oferite de către Administrația Națională de Meteorologie, acest praf va ajunge pe tot teritoriul României, însă cele mai mari concentrații vor fi înregistrate în:

  • Regiunile de vest,
  • Regiunile de sud-vest.

Tot meteorologii au anunțat că pe parcursul zilei de 1 martie, masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa, iar concentrația acestora se va diminua.

În zonele unde vor fi înregistrare ploi, praful roșiatic va putea fi observat pe mașini și pe alte obiecte (cel mai bine ar fi să mai așteptați puțin până să spălați mașina).

Vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma, a transmis:

Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populația nu are motive să intre în panică. În zonele în care se vor înregistra ploi, precipitațiile vor angrena o parte din praf, de aceea, urmele care vor putea fi observate pe mașini sau alte obiecte aflate în aer liber, vor fi roșiatice.

Calitatea aerului din România este monitorizat permanent de către RNMCA. În situația în care vor fi observate depășiri semnificative ale limitelor maxim admise, cetățenii vor fi anunțați.

Datele referitoare la calitatea aerului pot fi consultate de orice persoană, accesând ACEST link.

Cookies