Vine sau nu vine, dați-mi un răspuns! De ce tot românul știe când, cât și cum va fi cutremur în București

02 feb. 2021
261 Afișari
Vine sau nu vine, dați-mi un răspuns! De ce tot românul știe când, cât și cum va fi cutremur în București

Ca în fiecare an, cam pe vremea asta, în jur de 4 martie, auzim la televizor despre cutremurul care va pune Bucureștiul istoric la pămînt, dar și Bucureștiul, în general. Apar articole noi cu date vechi, dezbateri cu experți în domeniu, mulți experți, multe date statistice, multe previziuni astrale. Noi, românii, ne pricepem la fotbal, la politică și la cutremur. Mulți știu deja când va fi, și mai mulți cunosc precis câti morți vor fi. Iar si, și mai mulți știu și citi vor scapa, cu ei in frunte.

Ca de obicei, tot ceea ce putem să facem noi, turma, este să așteptăm. Blocurile rămân neconsolidate de la un mandat de primar al Bucureștiului, la alt mandat. Noi, trebuie să așteptăm liniștiți, în liniște și foarte speriați, dacă se poate. Ni se spune să facem tot ceea ce ține de noi ca să ne salvam pielea, adică să ne pregătim un kit de supraviețuire, să-l ținem sub pernă. Cu apă, fluier, radio, păturică, mâncare condensată. Pentru audiență, televiziunile păstrează amenințarea în stare latentă. Niciodată nu e prea târziu pentru un cutremur în București. Cum va fi? Evident, devastator. Când va fi? Noaptea! Unde va fi? În București, întrucât orașul se află într-o zona seismică de mare risc. Cââi morți vor fi? Peste 25.000. Genocid. Ce putem face? Nimic! Chiar nimic? Chiar nimic. Doar să așteptăm cu fluierul și cu păturica pregătite. Păi, asta e viață?

Vor fi peste 25.000 de mii de morți în București”

În principiu, cam toate clădirile interbelice sunt vulnerabile pentru că au trecut prin cutremure importante şi nu au fost niciodată consolidate. Avem o listă oficială în care există undeva la 380 de imobile cu risc seismic 1, alte 1.600 cu urgenţă 1, 2, şi 3…Însă lista asta nu reprezintă mai mult de 5% din fondul construit. Deci noi nu ştim cu adevărat cât de vulnerabil este Bucureştiul. În ultimii 30 de ani s-au consolidat doar 30 de imobile, iar în ultimii ani au mai început în jur de 30 de şantiere care nu sunt încă finalizate. Centrul Bucureştiului e foarte vulnerabil. Vorbim – şi sunt date oficiale – ar fi undeva la peste 25.000 de morţi în Bucureşti dacă are loc un cutremur noaptea”, a declarat Edmond Niculuşcă, directorul Administraţiei Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic pentru Mediafax.

Bucureștiul va fi afectat de cutremure de mare adâncime, de peste 7 grade”

Cutremurul din Croaţia este un cutremur de suprafaţă. Bucureştiul va fi afectat de cutremure de mare adâncime, de peste 7 grade. Poate nu ar cădea clădiri, dar ar cădea elemente de pe clădiri. Singură soluţie este să consolidăm acest fond construit, însă proprietarii au o responsabilitate enormă. De multe ori ne confruntăm cu probleme precum că proprietarii nu vor să semneze convenţiile pentru a începe consolidarea”, a mai spus Edmond Niculusca pentru Mediafax.

Respirați adânc si nu contati pe autorități. Ca de obicei, suntem pe cont propriu. Dumnezeu cu mila.

Cookies