Ora de Vară 2022! Ceasul se schimbă la ora de vară, dar cum ne afectează asta ceasul biologic?

16 mart. 2022
24068 afișări
Ora de Vară 2022! Ceasul se schimbă la ora de vară, dar cum ne afectează asta ceasul biologic?
Ora de Vară 2022! Ceasul se schimbă la ora de vară, dar cum ne afectează asta ceasul biologic?

Ora de Vară 2022. Trecerea la ora de vară are loc, întotdeauna, în ultima duminică din martie, atunci când ceasurile se vor da înainte cu o oră. Ziua este considerată cea mai scurtă din an, întrucât va avea va 23 de ore în loc de 24. Beneficiile trecerii la ora de vară sunt însă că se va prelungi perioada în care vom avea lumină naturală în timpul orelor de activitate diurnă.

România trece în noaptea de 26 spre 27 martie (sâmbătă spre duminică) la ora de vară, atunci când ora 3:00 va deveni ora 4:00.

Ora de Vară 2022. Cum ne poate afecta schimbarea orei

Trecerea la ora de vară are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației, care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare.

Medicii sunt de părere că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

  • Îți recomandăm să citești și:

Echinocțiul de primăvară 2022. Ritualurile care aduc fericirea în ziua în care începe primăvara astronomică

Sunt persoane care se confruntă cu stări de stres, anxietate sau chiar depresii din cauza acestei schimbări, deoarece nu se pot adapta atât de repede la noua oră.

Schimbarea poate veni cu stări de nervozitate și oboseală, deoarece acest proces de adaptare se manifestă diferit de la o persoană la alta. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și, odată cu el, pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului.

În România, Ora de vară a fost introdusă începând din anul 1932

Ideea trecerii la ora de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin. Acesta a studiat modul în care lămpile cu ulei produceau lumină și cât de eficiente erau acestea. Primele țări care au adoptat-o au fost Germania și Austro – Ungaria în scopul de a economisi cărbune în timpul războiului. SUA a luat aceeași decizie în timpul Primului Război Mondial.

În România, ora de vară a fost introdusă prima oara in 1932 (între 22 mai – 2 octombrie). Din 1933 și până în 1940, când s-a renuntat la acest obicei, ora de vara era introdusa în prima duminica din aprilie până în prima duminică a lui octombrie.

Ora de vara are potentialul de a economisi energia electrica, ce pe vremuri se consuma in mare parte pentru luminarea caselor rezidentiale si a spaiilor de lucru, are rolul de a reduce utilizarea unei surse de lumina artificiala.

Sustinatorii sistemului temporal ora de vara se justifica prin economie de energie electrica, activitati matinale, reducerea accidentelor auto, reducerea talhariilor si a crimelor, ori prin beneficiul unei zile de vara mai “lunga”, fie ca e vorba de munca sau de relaxare.

Cei care contesta utilitatea orei de vara, spun ca economia de energie electrica aferenta luminatului e infima, ca schimarea orei poate duce la probleme de sanatate, poate deregla activitatile matinale ce se petrec la ora exacta, iar shimbarea orei de doua ori pe an, economic si social aduce doar dezavantaje. Agricultorii si fermierii de asemenea nu agreaza ora de vara.

 

 

Cookies