Vine Anul Nou! Colinde, trompete, buhai, entuziasm și multe bice pe liniile STB

29 dec. 2022
718 Afișari
Vine Anul Nou! Colinde, trompete, buhai, entuziasm și multe bice pe liniile STB
Sărbători cu STB. Colinde, bice, trompete, buhai și mult entuziasm în BucureștiDiana Popescu: Lacrimi și nervi în STB. Cum provoacă Secret Santa ditai drama de Crăciun

Doi bărbați masivi, îmbrăcați într-un soi de echipament militar negru, tac sincron în autobuzul 484. Unul are cam 50 de ani, celălalt nu pare să fi trecut de 25. Nu seamănă, dar au gesturi și grimase identice. Presupun că sunt tată și fiu și n-aștept confirmări. Îi botez în „Seniorul” și „Juniorul” și-i observ de la distanță. Seniorul (care are un ecuson pe care scrie „T.Somalia” sau, cel puțin, așa văd eu) se uită plictisit pe fereastră. În vremea asta, Juniorul butonează telefonul pe al cărui ecran se lăfăie sigla FCSB. La un moment dat, sună pe cineva: „Ionela”.

– Alo, mama, ce faci? Mai trebuie să iau ceva? Apă… cola… Ok. Pâine? Hai să mai iau și-o pâine. După ce termină lista de cumpărături, tace câteva secunde, cât să-i comunice interlocutoarea ceva. Un lucru uluitor, fiindcă puștiul izbucnește: „CE-AI FĂCUUUT???”.

Îți imaginezi că femeia a vrut să facă un ceai și-a dat foc la casă. Sau că tocmai a recunoscut că s-a-mprumutat la cămătari ca să joace la păcănele. În orice caz, ceva atât de grav, încât n-are nicio șansă să fie iertată prea curând. Cel mai probabil, niciodată.

Juniorul a procesat informația, dar tot i se pare incredibil ce-a auzit. Așa că-i cere doamnei Ionela dovezi:

– Sună-mă imediat pe video! Sună-mă acum, n-auzi?!

Închide și-așteaptă, în timp ce bombăne scandalizat. În cele din urmă, Seniorul catadicsește să-și mute privirea de pe geam și să solicite detalii:

– Ce s-a-ntâmplat, mă?

Juniorul se uită disperat la el și, cu voce plângăreață, anunță:

– S-A TUNS!!!

Pe linia 226, pe scaunul din spatele șoferului, un american vorbește încontinuu de stații întregi. Din avalanșa de fraze se remarcă:

„I do the Pledge of Allegiance every morning”, „Inflation is f*cking crazy!”, „I’ll fly back to NY on January 17”, „I miss you, girl! I can use one of your hugs…”.

Înainte de stația de la Academia Militară, se ridică de pe scaun, cu gând să se-ndrepte către ușă. Puștanul ochelarist cu aer de olimpic la chimie, care-a stat tot timpul lângă el, îl face loc. Și, de nicăieri, izbucnește: „English is my favorite thing! Have a nice day!”.

În stația lui 168, un cetățean cu fes pe sistem „ciobănesc chic” și bluză de trening care-i plesnește pe burtă cotrobăie frenetic prin buzunare. În cele din urmă, scoate un balsam de buze, cu care se dă pe sub mustața stil Guță. Nu știu de ce, dar mi-a amintit de cochetul care, în aeroport, folosea oglinda smartphone-ului ca să-și stoarcă un coș de pe nas.

Ceata de colindători se pornește artistic lângă stația STB. Prevăzuți cu bice, trompete, buhai și mult entuziasm, „artiștii” purced la un recital cu decibeli în exces. Urlă „Vine ursul de la munte” (deși, printre ei, tropăie o capră) și reușesc să sperie copiii. Nici vorbă să-i omenească vreun călător. Sunt insistenți/ageamii/enervanți, dar le apreciez maleabilitatea: văzând că, vreo 5 colinde la rând, nu scot niciun sfanț, trec la evergreen-uri: „Trandafir de la Moldova”, „Hai, Catrină, și ne-arată”, „Bun îi vinul ghiurghiuliu”.

Un An Nou vesel tuturor!

Cookies