Cu toate că tratamentele și aparatura folosite au evoluat foarte mult în ultimii ani, mulți pacienți care au nevoie de ajutor ezită să meargă într-un cabinet stomatologic din cauză că se tem de durere. Ei bine, astfel de frici chiar nu mai sunt justificate!
Chiar și în cazul unor tratamente revoluționare și sofisticate, precum diferitele tipuri de implanturi dentare, pacienții nu mai resimt durere nici în timpul intervenției și nici după aceea, pe scurta durată a unei vindecări ce are loc în mod accelerat.
Informații de bază despre implanturi dentare
Un implant este o piesă realizată din titan, din zirconiu sau din alte materiale 100% biocompatibile cu organismul uman. Această piesă îndeplinește rolul de rădăcină a dintelui, reprezentând cea mai bună metodă de a înlocui un dinte pierdut.
Tratamentul de acest tip este indicat tuturor categoriilor de vârstă, de la adolescenți de 18 ani până la persoane vârstnice. În majoritatea cazurilor, reprezintă cea mai bună și mai eficientă soluție de reconstrucție.
Avantajele oferite de implanturi dentare
Șuruburile care înlocuiesc rădăcina unui dinte lipsă îndeplinesc mai multe roluri extrem de importante. Ele previn retracția gingiei și opresc atrofierea osului. De asemenea, îmbunătățesc considerabil aspectul estetic. În plus, oferă posibilitatea unor proteze dentare fixe, în cazuri în care altfel ar fi trebuit utilizate proteze mobile, incomode, inestetice și de o calitate inferioară.
Astfel, persoanele care beneficiază de acest tip de tratament stomatologic se vor bucura de o senzație identică cu aceea a dinților naturali. Și nu numai așa se vor simți, ci astfel vor fi percepuți și de către cei din jur, care nu își vor putea da seama de diferență.
Implanturile ajută la dispariția defectelor de fonație și la evitarea șlefuirii dinților sănătoși, spre deosebire de restaurările realizate cu punți dentare tradiționale. Ele previn apariția leziunilor sau a mișcărilor dentare care sunt uneori cauzate de protezele mobile, iar toate aceste avantaje sunt obținute pe termen lung, de decenii sau chiar pentru întreaga viață.
Etapele tratamentului cu implanturi dentare
Procedura efectuată într-o clinică stomatologică presupune trei etape fundamentale. Cea dintâi este etapa de pregătire, în cadrul căreia pacientul este consultat inclusiv pe baza unor radiografii și a computerului tomograf. Astfel, se fac măsurători precise și se inserează virtual implantul, pentru a evita orice eventuale surprize. În anumite cazuri, se recomandă și aprecierea stării generale de sănătate a pacientului prin analize de laborator.
Etapa chirurgicală presupune inserarea implantului în osul maxilar sau mandibular, procedură realizată sub anestezie și fără ca pacientul să resimtă vreo durere. Apoi, se așteaptă, în funcție de caz, între două și șase luni, timp în care rădăcina artificială se prinde sau se sudează în os, adică are loc procesul cunoscut sub numele de osteointegrare.
A treia etapă este cea protetică. Se face o mică incizie în dreptul implantului și se montează un conformator gingival care va permite vindecarea estetică a gingiilor. Apoi se montează un bont de transfer cu care se ia amprenta pentru viitoarea lucrare. În laboratorul de tehnică dentară se realizează lucrarea finală, adică dinții ficși, care sunt fixați prin cimentare sau înșurubare.
Astfel, la finalul unui proces realizat fără durere, pacientul beneficiază de toate avantajele unor implanturi dentare de ultimă generație și se bucură de o senzație pe care a mai experimentat-o doar cu dinții naturali!