Vin bani pentru sistemul de termoficare din București! Comisia Europeană a aprobat o investiție de 216 milioane de euro

27 mai 2021
72 afișări
Vin bani pentru sistemul de termoficare din București! Comisia Europeană a aprobat o investiție de 216 milioane de euro

Comisia Europeană a anunțat joi aprobarea unei investiții de nu mai puțin de 216 milioane de euro din Fondul de coeziune pentru modernizarea sistemului de termoficare din Capitală, un sistem vechi, solicitat din greu, mai ales în lunile reci. Situația precară a sistemului face ca aproape o treime din căldură să se irosească până la consumator.

Vești îmbucurătoare pentru locuitorii Capitalei – Comisia Europeană a anunțat joi, 27 mai, aprobarea investției de 216 milioane de euro pentru modernizarea instalației de termoficare din București. Situația este una precară în acest moment, deoarece în unele părți ale Capitalei locuitorii primesc apă caldă o dată la câteva zile, și atunci preț de câteva ore, din cauza avariilor semnalate peste tot în oraș.

Sistemul de termoficare al Bucureștiului este „unul dintre cele mai mari din lume”, spune Comisia Europeană

Anunțul privind oferirea a 216 milioane de euro din Fondul de coeziune a fost făcut joi, prin intermediului unui comunicat de presă.

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferrara, a lăudat investiția, acest proiect fiind extrem de necesar, atât pentru oferirea unui trai decent bucureștenilor, cât și pentru îndeplinirea obiectivelor din Pactul verde și pentru prevenirea risipirii de resurse și energie.

„Această investiție a UE în modernizarea unei infrastructuri esențiale pentru capitala României este un bun exemplu de proiect care poate îndeplini simultan obiectivele de îmbunătățire a vieții de zi cu zi a cetățenilor, cât şi cele ale Pactului verde și în materie de schimbări climatice”, a declarat Elisa Ferrara.

În comunicat sunt menționate și cifrele impresionante ale sistemului de termoficare din București, despre care Comisia Europeană spune că este „unul dintre cele mai mari din lume”. Din păcate, tot în raport se evidențiază că nu mai puțin de 28% din energia transmisă de la sursă nu mai ajunge la consumator în momentul de față.

„Sistemul de transport al energiei termice din București este unul dintre cele mai mari din lume, furnizând căldură și apă caldă unui număr de peste 1,2 milioane de persoane. 211,94 km de conducte, echivalentul a 105,97 km de sistem de transport, vor fi înlocuiți pentru a remedia problema actuală a pierderii a aproximativ 28 % din căldură între sursă și consumator.”, se arată în comunicat.

De asemenea, va fi instalat un nou sistem de detectare a scurgerilor

Potrivit sursei citate, va fi instalat un nou sistem de detectare a scurgerilor din sistemul de termoficare. Proiectul va asigura un sistem de transport al energiei termice durabil și accesibil ca preț, sporind eficiența energetică a rețelei pentru o mai bună calitate a vieții locuitorilor și a aerului datorită unei reduceri substanțiale a gazelor care urmează să fie arse.

Acest demers va ajuta România să își atingă obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, potrivit obiectivelor din Pactul verde european.

Cookies