Vin americanii! Statele Unite trimit trupe militare în România, a anunțat Pentagonul. Reacția premierului Ciucă: „Este o măsură asiguratorie la care ne așteptam”

02 feb. 2022
234 Afișari
Vin americanii! Statele Unite trimit trupe militare în România, a anunțat Pentagonul. Reacția premierului Ciucă: „Este o măsură asiguratorie la care ne așteptam”
Vin americanii! Statele Unite trimit trupe militare în România, a anunțat Pentagonul. Reacția premierului Ciucă: „Este o măsură asiguratorie la care ne așteptam”. Sursa foto: Unsplash

SUA vor desfășura în Europa de Est trupe militare, în contextul crizei din Ucraina, iar în România vor fi trimiși 1.000 de militari americani care vor fi repoziționați de la o bază din Germania. Trupele sunt sub comanda SUA și nu a NATO.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a confirmat miercuri, într-o conferinţă de presă transmisă online, desfăşurarea a circa 3.000 de militari americani în ţări de pe flancul estic al NATO, dintre care aproximativ 1.000 vor fi repoziţionaţi în zilele următoare de la o bază din Germania în România.

John Kirby a declarat că transferul de trupe a fost decis în urma unei invitații primite din partea României. El a subliniat că mutările de trupe nu sunt permanente ci că sunt un răspuns la tensiunile din Ucraina și că vor fi evaluate ulterior în funcție de evoluția situației din țara vecină.

Kirby a subliniat, de asemenea, că aceste trupe nu vor lupta în Ucraina, ci „vor asigura apărarea robustă a aliaților noștri din NATO”.

Astfel, în urma ordinului președintelui Statelor Unite, Joe Biden, în perioada imediat următoare vor sosi în România 1000 de militari ai Regimentului al 2-lea Cavalerie la US Army, staționați în Germania. Repoziționarea în România a Escadronului Stryker se alătură contingentului de 900 de militari american aflați deja pe teritoriul României, la baza de la Mihail Kogălniceanu, care sunt staționați permanent. De asemenea, NATO are în România aproximativ 4.000 de militari, în diverse structuri, cea mai mare parte fiind la Brigada Multinațională de la Craiova.

Premierul Nicolae Ciucă: ”Este o măsură asiguratorie la care ne așteptam”

Premierul Nicolae Ciucă a oferit o primă reacție la anunțul SUA referitor la trimiterea de trupe suplimentare pe teritoriul României.

„Este o măsură asiguratorie la care ne așteptam. Astăzi s-a făcut anunțul formal, ca atare în perioada următoare, în conformitate cu planurile de deplasare, urmează să se stabilească la nivelul experților, la nivelul MApN, modul în care se va desfășura activitatea. Sunt 1000 de soldați americani care sunt dislocați din Germania în România”, a declarat Ciucă, la Parlament.

 

Cookies