Cea mai modernă bibliotecă a României este 98% gata! VEZI AICI CUM ARATĂ

de:
16 sept. 2011
0 afișări
Cea mai modernă bibliotecă a României este 98% gata! VEZI AICI CUM ARATĂ

Dacă în urmă cu câteva luni pe şantier erau 750 de muncitori care lucrau de dimineaţă până seara, în prezent, cu câteva săptămâni înainte de inaugurare peste 1200 de oameni, de la muncitori la ingineri, lucrează de zor la Biblioteca Naţională României. Furnicarul este în interiorul imobilului pentru că faţada este deja gata. Parcarea a prins contur, în timp ce gradenele dinspre Tribunalul Bucureşti sunt amenajate demult. De altfel, viteza de lucru este mare pentru că şi deadline-ul este aproape: totul trebuie predat cel târziu până la sfârşitul lunii noiembrie.

Înăuntru, în afară de parter şi mezanin unde se lucrează la finisaje, totul este gata. Ca o noutate, arhitecţii au remodelat, pe ultima sută în proiect, tavanele de la intrare. Pentru un efect vizual pe măsură, în ton cu destinaţia clădirii, acestea vor fi prevăzute cu litere luminoase. Interesul este maxim pentru o bună impresie, mai ales ca imensele spaţii de la parter şi mezanin sunt destinate exclusiv publicului.

Și lifturile sunt funcţionale însă mai este ceva de lucru la cele două lifturi panoramice din interiorul Atriumului la care se montează pereţii din sticlă. Inclusiv cele 14 de săli de lectură, tapisate cu panouri fonoabsorbante, sunt finalizate în totalitate şi îşi aşteaptă mobilierul.

Acelaşi lucru se poate spune şi despre laboratoarele unde vor fi recondiţionate manuscrisele rare. Pe lângă ferestrele, pereţii şi duşumelele acoperite cu materiale ignifuge, sunt la locul lor şi instalaţiile speciale, cu tot cu sistemul antiincendiu cu gaz inert.

Avem în total două subsoluri, parter plus mezanin şi încă alte şapte nivele care duc la o înălţime de 40 de metri. Numai Aula are cinci nivele. Totul se traduce în 120.000 metri pătraţi arie desfăşurată, adică 12 hectare, din care 30.000 metri sunt destinaţi numai depozitelor”, explică pentru B365.ro diriginta de şantier, inginer Dorina Niculescu. Pentru aproape toată această suprafaţă au fost folosite materiale exclusiv româneşti. „80 la sută dintre acestea sunt autohtone. Doar faţada atârna greu în această ecuaţie pentru că a fost comandată din străinătate”, mai spune diriginta.

Lucrările la Biblioteca Naţională a României au început în 1986, însa după Momentul ’89 acestea au fost sistate. Șantierul a prins viaţă în martie 2009 cu o investiţie anunţată de 100 de milioane de euro. Sumele alocate pentru noul sediu al Bibliotecii Naţionale a României dar şi pentru reabilitarea Teatrului Naţional Bucureşti provin dintr-un împrumut de circa 200 de milioane de euro, acordat Guvernului României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE) şi gestionat de Ministerul Culturii.

Cookies