ȘTIRI

Vom avea zeci de mii de câini agresivi, din cauza amenzilor pentru hranirea maidanezilor-Vier Pfoten

Organizatia avertizeaza ca adoptarea acestei hotarari va crea efectul invers celui dorit de intiatorii sai, avand in vedere ca nivelul de agresivitate creste in cazul animalelor infometate. Primăria Capitalei intenționează să introducă o amendă de 5.000 de lei pentru hrănirea câinilor de pe stradă. Detalii, aici.

Fundația consideră că noua prevedere a proiectului pentru modificarea Hotararii CGMB nr. 243/2009 privind controlul reproductiei cainilor din Municipiul Bucuresti este menita sa creeze intr-un interval relativ scurt de timp o situatie cu potential exploziv la nivelul Capitalei: zeci de mii de caini infometati, cu agresivitate crescuta, aflati in cautarea unor surse de hrana.

”Ca și in cazul oamenilor, infometarea creeaza o stare de stres, panica si agitatie. Animalele vor cauta orice sursa de hrana, actionand instinctiv. Nu am dori sa ne trezim in fata unei situatii de necontrolat, in care numarul oamenilor agresati sa creasca dramatic”, a declarat Kuki Barbuceanu, coordonator de proiecte VIER PFOTEN.

Conform comunicatului remis, Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) se contrazice prin introducerea acestei noi prevederi, intrucat acelasi proiect prevede, intr-unul din articole, ca ASPA trebuie sa sterilizeze cainii fara stapan si sa ii returneze in locul din care au fost luaţi. In acest caz, cu buna stiinta, ASPA ar returna animale in zone din care a eliminat teoretic orice sursa de hrana. Acest lucru constituie un abuz asupra animalelor, potrivit legislatiei in vigoare.

Hotararea ar incalca legea privind ratificarea Conventiei Europene pentru Protectia Animalelor nr. 60/2004, precum si articolul 13 din Tratatul de la Lisabona, potrivit caruia „Statele membre ale UE vor trata cu toata atentia cerintele de bunastare a animalelor, avand in vedere ca acestea sunt fiinte simtitoare si au nevoi specifice”, si legea pentru protectia animalelor nr. 205/2004, modificata prin legea 9/2008. Potrivit tuturor acestor legi, animalelor aflate in grija omului trebuie sa li se asigure conditiile minime de bunastare.

Fundatia VIER PFOTEN isi exprima increderea ca membrii CGMB vor respinge aceasta propunere atunci cand vor vota modificarile aduse Hotararii nr. 243/200. In caz contrar, VIER PFOTEN va incepe demersurile in instanta in vederea anularii acestui
act normativ.

Potrivit proiectului aflat  în dezbatere, proprietarii de câini vor fi obligați să își castreze și înregistreze animalele, iar cei care vor să adopte câini din adăposturile Primăriei vor plăti o taxă de 170 de lei. De asemenea, un amendament adus ulterior proiectului prevede ca hrănirea câinilor maidanezi pe domeniul public să fie interzisă, după cum vă informa B365.ro. Bucureștenii care hrănesc câiniii fără stăpân ar putea fi amendați cu până la 5.000 lei, măsură aplicată prin intermediul Poliției Locale, potrivit lui Răzvan Băncescu, coordonatorul acestui proiect din partea ASPA.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button