Vier Pfoten va găsi casă pentru animalele lui Cămătaru, din Africa de Sud până în Europa

de:
26 feb. 2013
0 Afișari
Vier Pfoten va găsi casă pentru animalele lui Cămătaru, din Africa de Sud până în Europa

„In cursul zilei de maine, 27 februarie 2013, reprezentantii Inspectoratului General al Politiei (IGPR), Autoritatii Sanitar-Veterinare (ANSVSA) si Garzii Nationale de Mediu (GNM) vor prelua animalele salbatice confiscate de la Nutu Camataru pentru a fi duse la Zoo Bucov, Ploiesti. La cererea autoritatilor, specialistii VIER PFOTEN vor asigura logistica si buna desfasurare a operatiunilor de trachilizare si transport in cazul celor 4 lei si 2 ursi. Animalele vor fi verificate medical si tranchilizate de catre medicii VIER PFOTEN, care le vor supraveghea pe tot parcursul transportului asigurat de organizatie”, arată un comunicat al organizației, transmis redacției.

Animalele vor fi transferate la Zoo Bucov, Ploiesti, unde vor fi adapostite temporar in amplasamentele existente. In prezent, VIER PFOTEN analizeaza mai multe posibile solutii privind adapostirea permanenta a animalelor: transferul leilor in rezervatia LIONSROCK din Africa de Sud, transferul ursilor intr-o din rezervatiile de ursi ale VIER PFOTEN din Europa sau amenajarea pentru animale a unui amplasament la Zoo Bucov, dupa cele mai inalte standarde internationale privind bunastarea animalelor.

„Animalele au fost bine intretinute, insa nu aveau carnete de sanatate si nici alte documente care sa ateste ca erau detinute legal si ca au fost sub supravegherea unui medic veterinar. Salutam viteza de reactie a autoritatilor in acest caz si speram ca aceasta rapiditate sa se manifeste si in cazul altor animale salbatice detinute ilegal in captivitate privata”, a declarat Kuki Barbuceanu, coordonator de proiecte VIER PFOTEN.

Potrivit legislatiei, detinerea in captivitate a animalelor salbatice este permisa persoanelor fizice numai cu acordul scris al ANSVSA si pe o perioada de timp limitata. Incalcarea prevederilor legale privind detinerea si comercializarea animalelor salbatice este infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda penala de la 500 de lei la 10 000 lei si confiscarea animalelor.

Este vorba de patru lei, din care doi pui, ce vor fi duși la diverse grădini zoologice, dar și de doi urși pui, care vor fi duși, probabil, la adăpostul de lângă Zărnești, relatează România tv.

Animalele vor fi tranchilizate înainte de a fi transportate.

Cămătarii vor fi amendați, deținerea de animale sălbatice fiind ilegală. Comisarii Gărzii de Mediu au spus că, din punct de vedere al hranei, condițiile în care erau ținute animalele corespundeau, dar nu și din punct de vedere al spațiului oferit animalelor.

Mama fraţilor Cămătaru, cunoscută sub numele de Mimi Cămătăreasa, a spus luni că, dacă trebuie, predă de bună voie animalele sălbatice ale lui Nuţu Cămătaru, dar nu crede că reprezentanţii statului au cu ce să hrănească cei patru lei şi cei doi urşi deţinuţi de acesta.

Mimi Cămătăreasca a venit la ferma lui Nuţu Cămătaru la scurt timp după ce comisarii de la Garda de Mediu au ajuns la proprietatea acestuia pentru a verifica situaţia animalelor găsite de anchetatori în timpul percheziţiilor.

Ea a spus că, dacă va fi nevoie, animalele vor fi predate, însă nu crede că autorităţile au resurse materiale să hrănească leii şi urşii lui Nuţu Cămătaru.

Deținerea de animale sălbatice este ilegală, prin Leagea de Protecție a animalelor nr. 9/2008, fiind pedepsită chiar și cu închisoare, de până la un an. Totuși, faptul că familia Cămătaru deținea animale sălbatice se știa încă de la precedentele raiduri organizate de DIICOT la casele Cămătarilor.

Cookies