LA MINE-N CARTIER

Vier Pfoten: Taxa de 170 de lei pentru adoptarea câinilor fără stăpân e aberantă!

Primăria Municipiului București a pus în discuție publică un proiect de hotărâre referitor la soarta câinilor fără stăpân, dar și a celor cu stăpân, din Capitală. Proprietarii de câini vor fi obligați să își înregistreze animalele, și să le castreze (cu unele excepții) iar persoanele care vor să adopte câini fără stăpân din adăposturile Primăriei vor plăti o taxă de 170 de lei. De la această taxă vor fi scutite doar Organizațiile Non-Guvernamentale. Toate detaliile despre acest proiect le găsiți aici. 

Fundația Vier Pfoten consideră salutară inițiativa primăriei de a modifica legislația în acest domeniu, dar „doreste sa atraga atentia ca unele modificari propuse dezbaterii publice sunt menite sa genereze confuzie si chiar respingere din partea cetatenilor, iar altele sa puna piedici inutile celor care vor sa adopte animale fara stapan.” – conform unui comunicat remis redacției B365.ro

Vă prezentăm mai jos principalele obiecții ale Fundației Vier Pfoten la proiectul pus în dezbatere publică:

„Noile modificari impun tuturor detinatorilor de caini in varsta de peste sase luni sa-si sterilizeze si inregistreze obligatoriu animalele, exceptie facand cainii utilitari, cainii de vanatoare si cainii politisti. In mod inexplicabil, aceasta exceptie nu-i include si pe cainii de rasa cu drept de monta, care sunt inscrisi in Asociatia Chinologia. Pentru rezolvarea acestei probleme, Hotararea ar trebui sa permita celor care nu doresc sa-si sterilizeze animalul sa aiba libertatea acestei decizii, platind in schimb o taxa anuala catre consiliul local.

Una dintre cele mai discutabile prevederi este taxa de 170 de lei pentru preluarea unui caine din adaposturile primariei, care nu va face decat sa descurajeze adoptiile! De mentionat ca, potrivit noilor reglementari, cetateanul care ar plati aceasta taxa ca sa adopte un caine nu ar avea dreptul sa-l adaposteasca pe domeniul public, desi, in acelasi timp, primaria isi rezerva dreptul de a returna animalul in teritoriu. In acest context, dorim sa precizam ca, potrivit actualei legi pentru protectia animalelor, abandonul presupune lasarea animalului pe domeniul public fara a-i asigura conditiile de bunastare: hrana, apa, posibilitatea de miscare, adapost corespunzator si tratament medical. Insa, daca unui animal i se pot asigura aceste conditii, adapostirea lui pe domeniul public nu poate fi considerata abandon.

Potrivit modificarilor propuse dezbaterii, cetatenii care vor sa adopte un caine ar trebui sa faca dovada detinerii de spatiu suficient si resurse financiare pentru intretinerea animalul, insa nu sunt specificate criteriie dupa care vor fi evaluate spatiul si resursele financiare ale adoptatorului. De remarcat ca la nivel general, desi prevede obligatii pentru proprietarii si adoptatorii de caini, noua Hotarare nu ofera detalii despre modalitatea de control si sanctionare a celor care le incalca.

Fundatia VIER PFOTEN considera ca resursele primariei ar trebui sa fie directionate prioritar catre stoparea inmultirii cainilor si catre identificarea acestora. Noile modificari prevad si masuri benefice si eficiente pe termen lung, precum obligativitatea de a microcipa si inregistra animalele in registru unic al Primariei, dar si posibilitatea ca animalele sa fie sterilizate si returnate in teritoriu. In acest fel se va putea folosi la maxim capacitatea adaposturilor publice de a reduce si stopa reproductia cainilor. Salutam totodata faptul ca serviciile de sterilizare, identificare si microcipare vor fi gratuite, lucru menit sa incurajeze o participare activa a bucurestenilor la efortul de stopare a inmultirii cainilor fara stapan.

„Unele modificari sunt de bun simt, aplicabile si eficiente, insa altele nu vor putea fi puse in practica. Taxa de 170 de lei e aberanta tinand cont ca cei care adopta sunt oameni cu venituri modeste in general. De ce trebuie sa le punem tocmai lor piedici? Pentru ca primaria sa faca rost de bani pentru rezolvarea problemei cainilor fara stapani, as propune aplicarea unor amenzi usturatoare tuturor celor care-si abandoneaza intentionat animalul. Reamintim ca VIER PFOTEN deruleaza o campanie de sterilizare a cainilor fara stapan in doua puncte de lucru din Capitala, unul in sectorul 6, pe bulevardul Timisoara, si unul in sectorul 3, in baza din strada Theodor Pallady. Ii invitam pe toti cetatenii Capitalei sa se implice, indiferent de ce parte a baricadei se afla, deoarece problema cainilor fara stapan este a intregii comunitati, nu doar a iubitorilor de animale”, a declarat Anca Tomescu, coordonator al proiectului Animale fara Stapan Vier Pfoten.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button