ARHIVA B365

VIER PFOTEN:Bilanț ASPA 2015-Spectacol ieftin menit să acopere cheltuirea ILEGALĂ a milioane de euro

VIER PFOTEN consideră inacceptabil ca un funcționar al statului să lanseze acuzații false și să apeleze la metode îndoielnice, precum prezentarea de fotografii șocante, cu scopul de a deturna atenția de la cheltuieli nejustificate de milioane de euro din bani publici, se arată într-un comunicat de presă remis B365.ro.

Joi, 15 ianuarie 2015, coordonatorul al ASPA, Răzvan Băncescu, a acuzat persoanele implicate în campaniile de adopții și ONG-urile de trafic ilegal de câini și exportul acestora în scopul vânzării animalelor către rețelele de zoofilie și pentru testări medicale.

CITEȘTE ȘI:Conferinţă de presă şocantă la ASPA: Fotografii cu pornografie zoofilă, prezentate drept probe

„Am urmărit ieri cu stupoare înregistrarea acestui spectacol ieftin oferit de Răzvan Băncescu în fața presei. Nu am putut identifica nici măcar o dovadă concretă în declarațiile lui. Singurele sale argumente au fost o serie de fotografii șocante copiate de pe Internet, fără să demonstreze vreo legătură între acestea și salvatorii de animale din România. E o tehnică binecunoscută de a-ți demonizan adversarii pentru a acoperi probleme grave din propria curte. O simplă privire asupra mărețelor realizări din bilanțul ASPA relevă discrepanțe inexplicabile între cifrele trecute acolo și realitate. Conducerea ASPA a cheltuit sume enorme, de ordinul milioanelor de euro, pe care trebuie acum să le justifice, inclusiv în fața DNA, unde i s-a deschis dosar penal”, a declarat Anca Tomescu, coordonator al proiectului Animale fără Stăpân VIER PFOTEN.

CITEȘTE ȘI: ASPA a fost controlată de 86 de ori şi are 60 de dosare la parchete şi instanţe

Pentru o informare corectă și echilibrată a opiniei publice, VIER PFOTEN dorește să transmită următoarele:

– Având în vedere procentul uriaș de câini exportați pentru zoofilie menționat de Răzvan Băncescu, considerăm că acesta are obligația de a prezenta public dovezile care să sprijine aceste afirmații. Solicităm totodată organelor competente – Poliția și ANSVSA – să se autosesiseze și să preia aceste dovezi de la ASPA pentru a demara investigații

– În Germania, zoofilia a fost interzisă prin lege din 2012, iar în Danemarca guvernul a pregătit un proiect legislativ pentru interzicerea acestor practici. Din comentariile reprezentantului ASPA rezultă că peste 18.000 de câini ar fi devenit victime ale unor astfel de rețele în aceste țări. O întrebare firească ar fi de ce ASPA nu a informat până acum autoritățile competente despre acest fenomen.

– Potrivit protocoalelor medicale cunoscute, testările de laborator se realizează exclusiv pe animale născute și crescute într-un mediu strict controlat, ferit de factori exteriori, pe tot parcursul vieții. Afirmația că animale slăbite si bolnave ar putea fi folosite în acest scop nu are, în consecință, nicio susținere.

– VIER PFOTEN nu a facilitat niciodată adopțiile internaționale, toate campaniile sale fiind adresate la nivel național. Având în vedere că acuzațiile vizează direct și VIER PFOTEN, organizația îi solicită lui Răzvan Băncescu să justifice prin dovezi clare cele afirmate. În caz contrar, VIER PFOTEN îl va acționa în judecată.

– În bilanțul realizărilor ASPA, Băncescu vorbește despre capturarea a 51.200 de câini. Un simplu calcul al costurilor pentru capturare arată că Primăria a plătit în total 2.560.000 de euro (50 de euro fără TVA per câine capturat) firmelor private de hingheri, în ciuda faptului că, potrivit legii 258/2013, Anexa 2, „ operațiunile de capturare a câinilor se realizează numai de către angajații consiliilor locale”.

Menționăm că în 2014, după suspendarea Normelor de aplicare a legii 258/2013, VIER PFOTEN a solicitat Curții de Conturi să cerceteze cu ce drept a folosit Primaria Generală fonduri publice pe care nu le poate justifica din punct de vedere legal. VIER PFOTEN anunță că va face o nouă plangere către Curtea de Conturi și Parchetul General pentru verificarea modului în care ASPA a cheltuit fondurile publice.

– VIER PFOTEN anunță totodată ca îl va acționa în judecată pe Răzvan Bancescu și în legătura cu acuzațiile formulate în mod direct la adresa organizației.

– Înainte de a lansa acuzatii la adresa celor care, exclusiv din fonduri proprii, au ajutat la salvarea a mii de animale, VIER PFOTEN solicită ca Răzvan Băncescu să răspunda nenumăratelor sesizări ale cetățenilor, susținute cu dovezi (foto, video, înregistrări) depuse la Poliție, DSVSA și ANSVSA, cu privire la
condițiile mizere din adăposturile publice ale Primăriei Capitalei.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button