ȘTIRI

Vier Pfoten: Am sterilizat pentru 4.500 de animale în 2014

Ca urmare a modificării legislației, care obligă proprietarii de câini de rasă comună să-și sterilizeze și
înregistreze animalele, Vier Pfoten a intensificat proiectele dedicate câinilor cu stăpân din zonele de curți, pentru a reduce numărul abandonurilor.

”Un sondaj comandat de noi anul trecut a arătat că doar un sfert dintre români ar fi dispuși să-și sterilizeze câinii. Am solicitat public autorităților să redirecționeze banii destinați uciderii către campanii de sterilizare în masă pentru a preveni o explozie a abandonurilor. Între timp am vrut să dovedim că se poate. Și am reușit să facem acest lucru în Jichișu de Jos, un exemplu de bună colaborare cu autoritățile locale. Acest lucru se poate face oriunde, e nevoie doar de voință”, a declarat Anca Tomescu, coordonator al echipei Animale fără Stăpân VIER PFOTEN.

Astfel, în mai 2015, VIER PFOTEN a demarat cu sprijinul ONG-ului local Anima Pro Terra un proiect ambițios în satele și comunele din jurul orașului Dej, județul Cluj, unde au fost sterilizate în total 3142 de animale – majoritatea câini din curțile localnicilor. Succesul proiectului, derulat în comunele Jichișu de Jos, Jichișu de Sus, Cuzdrioara, Mica și Cățcău, a fost asigurat de sprijinul esențial oferit de autoritățile locale. Jichișu de Jos – prima comună vizitată de clinicile mobile ale VIER PFOTEN – a devenit și prima localitate din Romania cu toți câinii sterilizați.

Un alt proiect important, demarat în luna septembrie, în orașul Pantelimon, a vizat animalele cu și fără stăpân din localitățile din jurul Bucureștiului. În Pantelimon, medicii veterinari au sterilizat pâ 768 de animale (675 de câini, 93 de pisici), urmând ca proiectul să fie reluat imediat ce vreme o va permite. Tot anul acesta, activitatea VIER PFOTEN se va extinde și în alte localități periferice ale Capitalei, precum Brănesti, Dămăroaia sau Buftea.

După modificarea legii de gestionare a câinilor fără stăpân (OUG 155/2001), care permite uciderea câinilor după 14 zile de cazare în adăpost, VIER PFOTEN a lansat și o amplă campanie de încurajare a adopțiilor, cu mesajul ”Adoptă și Salvează”.

Animale fără stăpân este unul dintre cele mai importante și mai vechi proiecte derulate de VIER PFOTEN România. Programul are ca scop aplicarea singurei soluții pe termen lung de gestionare a populației de câini fără stăpân – respectiv limitarea înmulțirii acestora – ținând cont în același timp de bunăstarea animalelor.

Fundația VIER PFOTEN este o organizație non-guvernamentală cu sediul central la Viena, al cărei scop este de a îmbunătăți legislația și condițiile de viață ale animalelor de fermă, sălbatice, de companie sau fără stăpân. În România, Fundația desfășoară campanii de sterilizare a animalelor fără stăpân, proiecte de terapie
asistată de animale, proiecte dedicate animalelor sălbatice din grădinile zoologice și circuri, salvarea urșilor ținuți în captivitate ilegală sau protejarea cailor sălbatici din Grindul Letea.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button