VIDEO | Ursul aflat la 30 de km de București. Ministrul Mediului: Nu avem un motiv să intervenim | În ce condiții poate fi relocat

17 iun. 2022
3214 Afișari
VIDEO | Ursul aflat la 30 de km de București. Ministrul Mediului: Nu avem un motiv să intervenim | În ce condiții poate fi relocat

Un urs a fost observat pe camerele de supraveghere în zona pădurii Scroviștea, aflată la o distanță de 30 de km de București.

Ministrul mediului Tánczos Barna, care distribuie imaginile cu animalul sălbatic, filmat într-o zonă mai puțin împădurită, un luminiș cu arbuști, anunță că nu se va interveni cât timp ursul nu reprezintă un pericol pentru oameni sau bunuri.

„Locul ursului este în pădure, în habitatul lui natural.”, conchide ministrul.

Totodată, Tánczos Barna mai spune că „era de așteptat” ca exemplare de urs să ajungă și în zona de câmpie dat fiind faptul că, ”an de an, crește numărul județelor unde apare acest mare carnivor, respectiv crește numărul atacurilor și se înmulțesc daunele provocate de această specie”.

Potrivit unei petiții UDMR prezentate în 2021 în Parlamentul European, „numărul urșilor din România este estimat la 7.000, din care 2.100 locuiesc în județul Harghita, iar această populație numeroasă duce la conflicte”.

Potrivit lui Tánczos Barna, ursul din Pădurea Scroviștea (un vechi fond de vânătoare al familiei Ceaușescu – n.r), poate fi relocat doar la solicitarea gestionarului fondului cinegetic (Romsilva -n.r), care are la dispoziție Ordinul de Ministru în vigoare prin care a aprobat cotele de prevenție si intervenție.

Totodată, ministrul a precizat că „în cazul în care exemplarele de urs devin agresive și pun în pericol viața omului și bunurile acestuia, Ministerul Mediului are posibilitatea intervenției imediate aprobate prin OUG, la inițiativa sa.”

Primarul localității Ciolpani din județul Ilfov, Călin Bogdan Cristian, a anunțat, vineri, pe Facebook, că oamenii de la Ocolul Silvic și de la Garda Forestieră au avertizat că în zonă a fost găsit un urs ”care ar putea fi periculos”.

Directiva Europeană privind Habitatele interzice uciderea deliberată a urşilor în România, dar, prin derogare, se poate „interveni” în populaţia urşilor în cazurile în care se constată că respectivele animale au atacat oameni.

 

Îți recomandăm să citești și:

Cookies