E clar, traficul din București trăiește, în această perioadă, sezonul „Atenție, rață cui boboci în traversare!”🦆🐥🐥🐥🐥
O dată la câteva zile, o astfel de situație este documentată digital în comunitățile virtuale din oraș.
Dimineață, s-a întâmplat iar. Familia Rățescu – mama rață și copiii boboci – a apărut ca de niciunde pe Splaiul Unirii, chiar pe lângă Universitatea Dimitrie Cantemir.
Oricât de obișnuite ar fi rațele cu viața urbană, e clar că ceva a făcut-o destul de temătoare pe mama rață, care nu se prea încumeta să treacă strada, deși acesta era planul evident.
Din fericire, în peisajul urban a apărut un domn foarte, foarte cumsecade, care a ajutat rața cu bobocii ei să traverseze în siguranță.
Priviți imaginile, sunt 17 secunde de cumsecădenie din aceea foarte simplă, foarte autentică și tare valoroasă. Ni le oferă Rețeaua pentru Natură Urbană, care publică înregistrarea video cu evidentă încântare:
Nu știm cine e, dar îl felicităm pe bărbatul care a ajutat o rață mare (Anas platyrhynchos) și puii ei să traverseze în siguranță cheiul Dâmboviței.
Este, așa cum îi spune și numele, o specie de rață de talie mare. Societatea Ornitologică Română ne amintește că, la fel ca la toate speciile de rațe, dimorfismul sexual (diferențele ornamentale, în acest caz) este accentuat.
Femela are un colorit general maroniu, marmorat, perfect pentru camuflaj în timpul clocirii ouălor. Asta în vreme ce masculul este viu colorat, cu capul și gâtul de un verde metalic, cu inel subțire alb la baza gâtului, pieptul castaniu.
Rața Mare este foarte răspândită și nepretențioasă, în perioada de cuibărit ocupă orice fel de habitat acvatic disponibil, de la marile întinderi acvatice – cum ar fi Delta Dunării (dar și Delta Văcărești e vis pentru ele), lacurile izolate sau malurile râurilor, până la canalele sau lacurile de agrement din orașe. Uneori, cuibărește și la depărtare de ape. Rața Mare este strămoașa celor mai multe rațe domestice din lume.
Perioada de reproducere poate începe devreme, încă de prin luna februarie, iar depunerea ouălor are loc începând cu a doua parte a lunii martie – începutul lunii aprilie. Femela depune de obicei 9-13 ouă, pe care le clocește singură. (Masculul are sarcina de a apăra teritoriul). Incubarea durează undeva pe la 26-28 de zile, iar puii devin zburători la 50-60 după ce-au ieșit din ou.