VIDEO | Un bătrânel inofensiv a fost certat și amendat de polițiștii locali din Sectorul 6 pentru că a hrănit porumbeii. „Ce am făcut?”

29 iun. 2023
2522 afișări
VIDEO | Un bătrânel inofensiv a fost certat și amendat de polițiștii locali din Sectorul 6 pentru că a hrănit porumbeii. „Ce am făcut?”
VIDEO | Un bătrânel inofensiv a fost certat și amendat de polițiștii locali din Sectorul 6 pentru că a hrănit porumbeii. „Ce am făcut?”. Sursa foto: Captură video Facebook/ Mădălin Pribu

Probabil, la orice pas există câte o persoană empatică care le poartă grija porumbeilor și îi hrănește zi de zi. Acesta a fost și cazul unui bătrânel din București, care a ieșit la plimbare și s-a gândit să hrănească câțiva porumbei înfometați. Însă, polițiștii l-au prins rapid și l-au sancționat.

„Dar ce am făcut? Nu pot să îi hrănesc?”

Pe data de 23 iunie 2023, un bătrânel a ieșit cu câinele la plimbare prin Sectorul 6 și a luat și câteva grăunțe pentru porumbei. Ulterior, bărbatul le-a împărțit păsărilor mâncarea.

După nici 5 minute, grăunțele deja dispăruseră, dar au apărut polițiștii în schimb. Aceștia i-au spus bătrânelului că este interzis ceea ce face.

Bătrânelul, nedumerit, i-a întrebat pe polițiști cu ce a greșit:

Uitați, în 5 minute s-au dus grăunțele! Ce am făcut? Fac în fiecare zi asta!”

Atunci, echipajul de poliție i-a transmis că nu hrănirea porumbeilor este ilegală, ci murdărirea spațiului public prin excrementele acestora:

Acești porumbei murdăresc domneiul public, prin dejecțiile lor. Există o Hotărâre a Consiliului General al Municipiului București, 120/2010, care interzice acest lucru” au explicat polițiștii

Un bucureștean a surprins momentul și l-a filmat, ulterior publicându-l pe pagina sa de Facebook. Acesta a fost nemulțumit de fapta polițiștilor și, tocmai de aceea, a făcut public filmulețul.

București, Sectorul 6, azi.
Organul de miliție amendează un pensionar într-un parc pentru că dă grăunțe la porumbei.” a scris M. P.

La rândul lor, internauții și-au exprimat furia și nemulțumirea legată de acțiunea polițiștilor. Nu li s-a părut normal ca bărbatul să fie certat și apoi sancționat, doar pentru că a hrănit câțiva porumbei.

De asemenea, clipul video a strâns aproape 100.000 de vizionări, sute de reacții și zeci de comentarii.

Câteva dintre comentariile internauților

  • „Mă mir că nu le este rușine, au surprins un domn care, stând pe bancă, hraăește câțiva porumbei și, hop pe ei, ca să demonstreze ce, că-și fac datoria?” – L. G.
  • „Mda… Vânătoare de amenzi! Ei doar atâta pot…” – M. E.

Este sau nu ilegală hrănirea porumbeilor în București?

Anul trecut, Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) spunea că porumbeii reprezintă o problemă majoră şi în parcul Cişmigiu, unde mai multe alei şi bănci aproape că au fost distruse de mizeria generată de păsări.

Potrivit zf.ro, reprezentanții Direcției Generale de Poliție Locală și Control a Municipiului București a transmis că hrănirea porumbeilor nu este stabilită și sancționată ca faptă contravențională:

În perioada 2022 până în prezent, la Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti au fost înregistrate 13 sesizări având ca obiect hrănirea porumbeilor pe domeniul public. Precizăm faptul că în actele normative aflate în competenţa Serviciului Poliţia Animalelor din cadrul D.G.P.L.C.M.B. hrănirea porumbeilor nu este stabilită şi sancţionată ca faptă contravenţională.”

Însă, în situația în care starea de sănătate a trotuarelor, a arterelor de circulație sau a locurilor publice este afectată ca urmare a hrănirii porumbeilor, atunci pot fi date amenzi:

În situaţia în care starea de curăţenie a trotuarelor, a arterelor de circulaţie, a parcurilor, a locurilor de joacă pentru copii, a pieţelor, a oboarelor sau a altor locuri publice este afectată ca urmare a hrănirii animalelor pe domeniul public, atunci pot fi aplicate dispoziţiile articolului 27 alineatul 1 din HCGMB 120/2010 privind aprobarea normelor de salubrizare şi igienizare ale Municipiului Bucureşti, adaugă ei. Amenzile prevăzute de actul normativ menţionat, în cazul persoanelor fizice, sunt cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei.”

Puteți regăsi dispozițiile articolului 27, alineatul 1 din HCGMB 120/2010 AICI.

Te-ar putea interesa și:

Cookies