VIDEO | Tulburător salt în timp în București, la coadă la PECO, pe vremea când benzina era raționalizată drastic

23 ian. 2023
988 Afișari
VIDEO | Tulburător salt în timp în București, la coadă la PECO, pe vremea când benzina era raționalizată drastic
VIDEO | Tulburător salt în timp în București, la coadă la PECO, pe vremea când benzina era raționalizată drastic | sursa foto: captură video Cineclic

Cozi interminabile la orice, inclusiv la benzină. Cozi la care te așezai de cum le vedeai, nici nu conta la ce anume se formaseră. Lipseau atât de multe din magazine, încât, în crâncenii ani ’80 ai regimului comunist din România,  aproape că orice fel de marfă era ceva ce-ți trebuia.

Lapte, unt, ouă, ulei, benzină – toate fuseseră raționalizate. În multe orașe din țară, și pâinea era „pe cartelă” – existau porții zilnice pe membru de familie și nu puteai cumpăra mai mult, existau cartele distribuite fiecărei familii, iar vânzătoarele bifau pe ele că ți-ai luat porția pe zi/lună.

În magazinele alimentare – faimoasele Alimentara – rafturile și frigiderele erau goale. Sau pline cu unul, două feluri de produse: tacâmuri (gheare și gâturi de pui) și diverse conserve.

Oricât de multe am uita, căci și uitarea vine firesc odată cu trecerea timpului, ba chiar și oricât de puternică ar putea fi nostalgia, imaginile vorbesc foarte clar și nu mint.

Cozi la benzină în București, în 1989

Iar imaginile spun că. în anul 1989, Bucureștiul era un oraș, gri, trist, copleșit de neajunsuri. O lume pe care, probabil, acum ne este foarte greu, dacă nu cumva  imposibil să ne-o și imaginăm.

Cineclic publică, pe pagina sa de Facebook, o înregistrare video a cozii la benzină de la sfârșitul anilor 80.

În regimul comunist, exista un singur distribuitor de carburanți – societatea de stat PECO (acronim pentru  „Produse Etilate cu Cifra Octanică”). În anii 80, criza carburanților era crâncenă în București și-n țară. „Rația de benzină” era de 20 de litri pe lună.

Nu erau multe „benzinării” PECO în. țară, doar marile orașe aveau mai multe stații de alimentare cu combustibil. criza carburanților a apărut după ce Nicolae Ceaușescu a hotărât  să plătească datoria externă, moment în care benzina a fost raționalizată drastic.  

În ultimii ani ai comunismului, nici acota de 20 de litri de benzină pentru fiecare proprietar de mașină nu  mai era respectată. Când erau alimentate stațiile cu carburant, se formau cozi uriașe ce se întindeau chiar și pe câțiva kilometri. 

Ca la multe alte produse de bază, stăteai la coadă ore întregi, uneori toată ziua. Și nu era nicio garanție că, atunci când îți vine rândul, mai ai ce să cumperi.

Cookies