VIDEO | Tulburătoare plimbare prin Bucureștiul de acum 50 de ani. Cu un drum pe la Inter, dar și prin fabrici și uzine “pline de oameni vrednici”

14 ian. 2023
12842 afișări
VIDEO | Tulburătoare plimbare prin Bucureștiul de acum 50 de ani. Cu un drum pe la Inter, dar și prin fabrici și uzine “pline de oameni vrednici”
VIDEO | Tulburătoare plimbare prin Bucureștiul de acum 50 de ani. Cu un drum pe la Inter, dar și prin fabrici și uzine “pline de oameni vrednici” | Sursa foto: screenshot Cineclic

„București, 1973″ – aproape trei minute și jumătate de călătorie în timp, un salt în Capitala de acum exact 50 de ani pe care îl oferă Cineclic, platforma online VoD, care permite, pe bază de abonament, accesul  la documentare și filme de lung metraj din Arhiva Națională de Filme.

„Acesta este Bucureștiul, primul oraș al țării”

Pe pagina sa de Facebook, Cineclic publică această înregistrare video care ne arată nu doar dimensiunea extraordinară a transformării Capitalei, ci și realitatea aproape uitată epocii și propagandei comuniste.

Vă amintiți tonul este glorios-socialist de la telejurnale și din jurnalele difuzate inclusiv la cinematograf înainte de proiecția filmului pe care voiai să-l vezi? Era îndesat în cuvinte multe și pompoase, precum cele de mai jos:

Acesta este Bucureștiul, primul oraș al țării, dar și prima ei cetate industrială. În aceste zile înnobiliate de tensiunea efortului creator, dedicăm secvențele noastre economice harnicului detașament al muncitorimii bucureștene care, prin sârguința lor zilnică și exemplară, realizează o șesime din producția industrială a țării.

Cum se depășea „Planul Cincinal” de la Uzinele Grivița din București

Și discursul continuă cu nelipsitul „planul cincinal” îndeplinit, tot cu vrednicie proletară, desigur, în mai puțin de 5 ani. Felul în care erau înlănțuite cuvintele pare ireal. Dacă nu ai trăit cu urechile tale această realitate a comunicării comuniste, îți poate părea imposibil să vorbești așa:

În ritmurile înalte de lucru, în substanța fierbinte a faptelor își găsește expresie angajamentul de a îndeplini cincinalul în patru ani și jumătate și de a realiza o producție suplimentară în valoare de 52 de miliarde de lei. 54 de întreprinderi bucureștene au intrat în ultimul trimestru cu un avans de trei luni pe primii trei ani ai cincinalului. Înfăptuind indicațiile date de tovarășul Nicolae Ceaușescu la începutul acestui an, Colectivul Uzinelor Grivița Roșie acordă o atenție sporită calității produselor.

Însă, dincolo de amintirea vremurilor și teribilei propagande comuniste, aceste imagini ne arată și Bucureștiul de acum 50 de ani, cu locurile sale simbolice.

PS Iar dacă nu știți ce era planul cincinal, acesta devenise reper absolut al economiei socialiste planificate. Planul cincinal   cuprindea un număr de obiective care trebuiau îndeplinite într-o perioadă  de cinci ani și era un instrument esențial în economia planificată, mai exact Economia de Comandă a regimurilor comuniste. Planul cincinal a apărut, desigur, în Uniunea Sovietică.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies