VIDEO | Tramvaiele care tremură din toate încheieturile când trec pe șinele șubrede pun în pericol clădirile vechi din București. „Sunt echivalentul unui mic cutremur”

10 dec. 2024
2348 afișări
VIDEO | Tramvaiele care tremură din toate încheieturile când trec pe șinele șubrede pun în pericol clădirile vechi din București. „Sunt echivalentul unui mic cutremur”
VIDEO | Tramvaiele care tremură din toate încheieturile când trec pe șinele șubrede pun în pericol clădirile vechi din București. „Sunt echivalentul unui mic cutremur” | Sursă foto: Inquam Photos George Călin/ Inquam Photos Bogdan Buda

Șinele de tramvai din București sunt extrem de uzate, iar pe lângă pericolul pe care îl reprezintă pentru călătorii STB și pentru șoferi, acestea creează disconfort și bucureștenilor ce locuiesc în blocurile din apropierea lor, din pricina vibrațiilor puternice produse de tramvaie. Specialiștii spun că aceste vibrații pot fi comparate cu seisme de magnitudine mică și că pot afecta clădirile din apropiere.

Tramvaiele tremură pe șinele uzate, iar blocurile vechi din București sunt puse în pericol

Zeci de kilometri de șine de tramvai trebuie să fie schimbate la acest moment, deoarece sunt extrem de vechi și se află într-o stare de degradare avansată. Într-un reportaj realizat de ȘtirilePROTV.ro, specialiștii au explicat că șinele vechi din oraș ajung să afecteze chiar și structura clădirilor din apropiere, din cauza vibrațiilor.

Mai precis, vibrațiile produse în momentul în care tramvaiele trec pe aceste căi de rulare sunt comparate cu cele produse de seismele mici (2-3 grade pe scara Richter) și pot afecta imobilele aflate, uneori, la câțiva metri de șine.

În multe zone din Capitală șinele sunt rupte, iar cauciucul de sub acestea, cel care ar trebui să amortizeze zgomotul și trepidațiile, nu mai există.

Valentin Ciobanu, expert în circulație, a declarat pentru ProTV:

Siguranța rutieră este grav afectată. Intra șina de tramvai prin podeaua tramvaiului.

Ce arată măsurătorile făcute de specialiști

Pentru a vedea care este impactul real pe care aceste vibrații le au asupra imobilelor din Capitală, specialiștii au efectuat măsurători cu un aparat ce se poate folosi și în cazul unui cutremur. Imobilul analizat în cadrul rubricii „Inspectorul Pro” se află pe strada Vasile Lascăr și a fost realizat cu aproape 100 de ani în urmă.

Flavian Apateanu, specialist monitorizare structurală a declarat:

Se observă clar o intensificare de vibrații pe axa Z, care sunt vibrațiile cele mai mari. Aș putea să spun că este echivalentul unui mic cutremur de 2-3 grade.

Măsurătorile au fost făcute după standardul nemțesc, recunoscut în Europa. România nu are, din păcate, un astfel de standard. După 24 de ore de monitorizare, aparatul a surprins în cifre ceea ce oamenii reclamă zilnic: disconfortul din locuințe.

Persoanele care locuiesc în acest imobile se plâng de disconfortul pe care îl resimt din pricina vibrațiilor puternice produse de trecerea tramvaielor:

Nu cred că a existat o persoană care să stea fie aici, fie în sufragerie și să nu spună: a trecut tramvaiul și s-a simțiți tot blocul cum tremură. Îți zguduie puțin gândurile.

Disconfortul resimțit de oameni este de 30 de ori mai mare decât nivelul de vibrații acceptabil. Specialiștii au transmis și că cele mai afectate de vibrații sunt subsolurile clădirilor vechi, acolo unde deja există infiltrații de apă și sunt deja fisuri.

Întregul material poate fi citit AICI.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies