VIDEO | Traficul în București în ‘90, într-o zi exact ca asta, cu străzi mocirlite după zăpadă. “Treceai pe roșu că nu te lovea nimeni!” Bonus: mașini din cretacicul rutier

30 ian. 2023
683 Afișari
VIDEO | Traficul în București în ‘90, într-o zi exact ca asta, cu străzi mocirlite după zăpadă. “Treceai pe roșu că nu te lovea nimeni!
VIDEO | Traficul în București în ‘90, într-o zi exact ca asta, cu străzi mocirlite după zăpadă. “Treceai pe roșu că nu te lovea nimeni!" Bonus: mașini din cretacicul rutier | Sursa foto: captură video Ciceclic

Bună dimineața, București, în aceasta zi mai degrabă mohorâtă de sfârșit de ianuarie 2023, după weekendul în care a nins, practic, pentru prima dată în această iarnă. E nins mai degrabă sfrijit, dar asta nu înseamnă că zăpada (și resturile ei) nu s-ar fi simțit și n-ar simți încă în traficul de pe străzile orașului.

Chiar dacă zăpada a fost matematic (și meteorologic) puțintică, situația este dificilă mai ales pentru traficul pietonal, întrucât trotuarele Bucureștiului par să rămână blestemate la ghețuș.

București, orașul cu tot multe mașini și tot mai puțină ninsoare

În București, deplasarea din punctul A în punctul B (și să ne ferească zeii de un necesar ocol prin punctul C!) este o încercare dificilă – sau, cum ar spune bunicile multora, „o cumpănă, maică, o cumpănă!”. Când plouă sau, mai rău, când ninge (și, totuși, iarna mai și ninge), dificultatea crește exponențial.

Dar exponențial a crescut și numărul mașinilor din București. În iarna lui 1990, anotimp din care Cineclic ne oferă imaginile de mai jos, în oraș erau înregistrate cam 100.000 de mașini.

Acum, în iarna lui 2023,  numărul mașinilor înmatriculate în București și Ilfov se apropie de 1,8 milioane. Da, UNU virgulă OPT MILIOANE. În ultimii 10 ani, numărul de mașini care au B și IF la număr a crescut cu peste 560.000.

Potrivit datelor furnizate în octombrie anul trecut de Prefectura București și de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare Vehicule, la solicitarea HotNews.ro, doar pentru Capitală, creșterea a fost de aproape 30%. În Ilfov, dinamica este aproape ireală: numărul de mașini înmatriculată aproape s-a triplat!

Traficul din București când pe străzile Bucureștiului erau doar câteva mașini

Acestea fiind premisele, filmarea din iarna lui ’90  pe străzile din București n-ar mai trebui să fie așa de mirare. Și, totuși, ea înfățișează un oraș care parcă nici n-a existat așa cum îl vedem aici: un oraș cu mulți pietoni și călători cu autobuzul, troleibuzul ori metroul și cu puține mașini (să nu uităm: erau 100.000 de mașini înmatriculate, acum sunt aproape 1,8 milioane)

Două sunt lucrurile pe care le observă oamenii când văd ac este imagini. primul este cel legat de trafic:

Care trafic?

Puteai trece și pe roșu ca nu te loveai de nimeni 

Pustiu…

Între timp, altcineva a observă ce mașini erau pe-atunci pe străzi și bulevarde:

Dacia, Oltcit, Lada, Multicar în stare de funcționare! Acum dai o căciulă de bani pe una în stare cât de cât bună….

Dincolo de trafic, mai e ceva ce aceste imagini din iarna lui 90 surprind extraordinar de bine, iar oamenii observă și ei și comentează pe Facebook: mohoreala orașului. Un București apăsător de gri și de trist:

România gri. Oameni triști, priviri pierdute.

Oraș cenușiu și trist!

PS: În 1990, în România, speranța de viață era de 69,9 ani. Acum, e de 76,6.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies