“Adio, garaje pe domeniul public din Sectorul 2”, anunță, pe Facebook, primarul Rareș Hopincă.
Primăria S2 a a început demolare garajelor care au supraviețuit prin cartiere bucureștene, printre blocuri și care, spune primarul Sectorului 2, „blochează dezvoltarea și folosirea eficientă a terenului.”:
În locul lor, cel mai probabil, vom amenaja locuri de parcare sau spații verzi, însă decizia finală va fi luată împreună cu cetățenii din zonă. Vom continua aceste acțiuni! Este singura cale prin care putem reda spațiul public oamenilor și să-l folosim pentru proiecte cu adevărat utile comunității.
Garajele dintre blocuri au on istorie aparte în București, care a avut momentul său de maximă glorie în comunism.
Erau „dormitoarele” bătrânelor Dacii, dar nu doar atât: erau cămările unde se țineau și butoaiele și borcanele cu murături, unde se depozitau ustensile și alte acareturi, erau locurile în care oamenii, mulți mutați brusc și brutal de la casa cu curtea plină la bloc, se adunau la un. grătar, o bere și-un spriț.
Mai puteau fi și ateliere improvizate în care oamenii meștereau ce le plăcea: unii bricolau, alții reparau, o doamnă cochetă de prin Bercni picta…
Au fost, ani la rând, aceste garaje dintre blocuri au fost, în Bucureștiul comunist, adevărate extensii ale vieții la bloc.
Fotograful Petruț Călinescu a documentat, vreme de doi ani, soarta garajelor în postcomunism. AZ pornit pe urmelor lor de la București la Chișinău, trecând prin alte mari orașe din. România,
Dacă la noi multe au fost demolate, altele au devenit cafenele hipsterești și spații comerciale, la Chișinău erau refugii ale chefliilor, loc de taifas și voie bună, cramă sau adăpost pentru murături, povestea fotograful, într-un interviu pentru B365.ro:.
Sunt multe extensii, sunt ca niște vitrine pentru că au ușile deschise și te uiți în viața omului, îi vezi pasiunile. Sunt niște diferențe mari de construcție, între garajele noastre și cele ale moldovenilor. Ale lor au rămas la o distanță considerabilă unele față de altele, nu sunt amestecate între blocuri. În plus, acolo nu s-a construit bloc lângă bloc, nu e disperarea asta de la noi, au lăsat spații verzi și atunci respiră cumva tot spațiul. Tot ce se întâmplă la garaje e foarte relaxat din punct de vedere al gălăgiei. Nu ai vecini deasupra care să-ți spună mai încet cu gălăgia sau că îmi intra fumul de mici în rufe.
Poate vrei să citețști și: