Întrerupem programul obișnuit din București pentru această veste uimitoare de peste hotare: banana lipită cu scotch pe-un perete în chip de operă de artă a fost vândută la licitație în New York.
A cumpărat-o, cu 6,2 milioane de dolari, un bogat domn, care a acumulat bogăție în domeniul criptomonedelor.
Licitația a fost organizată de Sotheby’s și prețul de pornire a fost de 800.000 de dolari,
Vând aici cea mai scumpă banană din lume. (…)
Dar banana a ajuns, în câteva minute, la 2 milioane de dolari, apoi la 3 milioane de dolari, apoi la 4 milioane de dolari și tot așa, în timp ce prezentatorul Oliver Barker a continuat să glumească: „Nu lăsați să vă scape.” „Nu ratați această oportunitate”:
Acestea sunt cuvinte pe care nu credeam că le voi spune vreodată: Cinci milioane de dolari pentru o banană!
Prețul final anunțat în sală a fost de 5,2 milioane de dolari, care nu a inclus taxele de aproximativ 1 milion de dolari, deci colecționarul de banană a dat în final 6,2 milioane dolari.
Cumpărătorul, domnul milionar chinez Justin Sun, zice că are de gând să mănânce banana, chestie care se integrează în „această experiență artistică extraordinară”.
Mai zice și că banana cu scotch, care este acum a a lui, reprezintă (păzea!) „un fenomen cultural care face legătura între lumea artei, meme-uri și comunitatea criptomonedelor”.
În cazul în care nu mai țineți minte, banana asta artistică e o poveste mai veche.
Și, ca orice operă de artă, are și nume. Se cheamă „Comedian”, a fost realizată de artistul italian Maurizio Cattelan și a apărut pentru prima data în viața artistică a planetei în 2019, la Art Basel Miami Beach.
Multă critică de artă a stârnit! C-o fi glumă, c-o fi sarcasm la adresa standardelor dubioase ale colecționarilor de artă – practic, răspunsuri diferite la clasica întrebare „Ce-a vrut să zică autorul?”
Când frământarea era mai mare, un alt artist a luat banana de pe perete și a mâncat-o.
Dar producția mondială de banane face față cu ușurință unei asemenea situații, și scotch se produce din belșug, așa că opera de artă poate fi readusă la viață la modul efectiv infinit.
Sursa foto: Dreamstime