VIDEO | Stația de metrou ”Romană” arată senzațional. Un grup de artiști din noua generație a decorat vizual galeriile subterane. Ce a ieșit se numește „Orașul M”

30 ian. 2022
2350 Afișari
VIDEO | Stația de metrou ”Romană” arată senzațional. Un grup de artiști din noua generație a decorat vizual galeriile subterane. Ce a ieșit se numește „Orașul M”
VIDEO | Stația de metrou ”Romană” arată senzațional. Un grup de artiști din noua generație a decorat vizual galeriile subterane. Ce a ieșit se numește „Orașul M” / Sursa: Facebook VAR Cultural

Paisprezece artişti din noua generaţie au pictat, voluntar, mai multe staţii de metrou din Bucureşti, iar ultima creație este Stația de metrou ”Romană”. Galeria este alcătuită deopotrivă din lucrări permanente şi lucrări temporare.

Opera tinerilor artiști vizuali s-a realizat într-o săptămână, pe timpul nopții când metroul se retrăgea la depou, cu ajutorul ceaiurilor ca să se încălzească.

Ilustrații: Artiști pictând, decorând și asamblând creațiile în timpul proiectului „Orașul M” inițiat și produs de Asociația VAR Cultural în parteneriat cu Metrorex

La staţia de metrou Piaţa Romană, muralele realizate sunt creaţii ale Atoma, Alexa Lincu, Ionela Drăghici, Andrei Felea, Raluca Macovei, Maria-Livia Onete, Dumitriţa Răzlog, Mimi Pleşoianu, Alex Antonescu, Cosmina-Ionela Sandu. (sursa: Newsweek).

”La metrou nu vom mai vorbi doar despre o deplasare fără întrerupere din punctul A în punctul B, ci despre multe motive de a zăbovi” – Andu Dumitrescu, artist vizual, dar și cofondator al Asociației

Microuniversul cultural de la Stația de metrou Romană – Orașul M

Proiectul s-a născut din dorința organizatorilor de a valorifica spațiile urbane subterane, prin facilitarea dialogului între artiști și publicul călător aflat în tranzit. Orașul M oferă o nouă perspectivă a itinerariului obișnuit, făcând loc unui microunivers cultural pe care, cel mai adesea, preocupați de grijile cotidiene, nu avem răgaz să-l explorăm cum se cuvine la suprafață.

Prin punerea la dispoziție a spațiilor pe care le deține, METROREX s-a raliat ideii de a susține viața artistică a capitalei.

Practicile artiștilor vizuali din România vor ajunge astfel să intre în viața de zi cu zi a călătorilor bucureșteni.

”Ne dorim ca rețeaua de metrou să devină parte integrantă din viața artistică a orașului, un spațiu cultural în care oamenii să pătrundă nu doar din necesitate. Suntem convinși că, odată cu debutul și dezvoltarea proiectului, nu vom mai vorbi doar despre o deplasare fără întrerupere din punctul A în punctul B, ci despre multe motive de a zăbovi, cât de puțin, în spațiul intim al fiecărui artist prezent în Orașul M. Nu este un proiect prin intermediul căruia artiștii sunt invitați să decoreze stațiile de metrou, ci este menit să promoveze mișcarea artistică contemporană și viziunea fiecărui artist expozant asupra prezentului din care facem cu toții parte.” – Andu Dumitrescu, artist vizual/cofondator al Asociației VAR Cultural.

„Dacă aveți treabă prin Romană, rezervați-vă timp și pentru vizitat galeria de artă subterană. Iar daca nu aveți treabă, mergeți oricum. E de neratat!”, îndeamnă organizatorii.

Proiectul „Orașul M” a ajuns la cea de-a treia stație transformată: Piața Romană, Timpuri Noi și Izvor. Începând cu 19 noiembrie 2021, în stația de metrou IZVOR se află o altă expoziție de grup din cadrul proiectului.

Cookies