VIDEO | Șantierul de la Hanul Solacolu e în grafic, susține Nicușor Dan. Ce s-a făcut din lucrările de punere în siguranță, care au început în aprilie

18 mai 2024
479 afișări
VIDEO | Șantierul de la Hanul Solacolu e în grafic, susține Nicușor Dan. Ce s-a făcut din lucrările de punere în siguranță, care au început în aprilie
VIDEO | Șantierul de la Hanul Solacolu e în grafic, spune Nicușor Dan. Ce s-a făcut din lucrările de punere în siguranță, care au început în aprilie | Sursă foto: Nicușor Dan - Facebook

Hanul Solacolu, clădirea monument istoric de pe Calea Moșilor, devenise un adevărat pericol public, în risc iminent de prăbușire. În anul 2003, clădirea  a fost retrocedată moștenitorilor, dar aceștia nu au făcut  nimic pentru reabilitare, iar degradarea a fost constantă. În 2011, Primăria Capitalei a preluat administrarea ei, iar acum, în aprilie 2024, au început lucrările de punere în siguranță.

La Hanul Solacolu, șantierul a început la sfârșit de aprilie

Echipa de intervenție a realizat progrese semnificative în ultimele săptămâni, conform planului stabilit pentru restaurarea acestui monument istoric.

Căile de acces din curtea interioară au fost eliberate, facilitând astfel accesul echipelor de muncitori și al utilajelor necesare pentru desfășurarea lucrărilor.

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan a scris pe pagina sa de Facebook că:

Ritmul de lucru se desfășoară conform graficului și este adaptat pentru siguranța muncitorilor și respectarea integrității monumentului.

Au fost turnate 60 de fundații asociate fațadei, esențiale pentru instalarea structurilor metalice. Aceste structuri vor constitui elementele principale de rezistență pentru punerea în siguranță a Hanului Solacolu.

Totodată, un total de 165 de tone de deșeuri au fost evacuate din curtea imobilului, eliberând astfel spațiul necesar pentru manevrarea utilajelor și continuarea lucrărilor de restaurare.

Hanul Solacolu, monument istoric ăn ruină

Încă din februarie 2024, Nicușor Dan anunța că în martie vor începe lucrările de conservare și protejare a Hanului Solacolu.

Hanul se află în Sectorul 2, pe Calea Moșilor nr. 134-134A și a fost construit de frații Solacolu în anul 1859.

La început, clădirea a găzduit prima fabrică de paste făinoase din București. Fațada exterioară era prevăzută cu prăvălii, iar clădirea avea deschidere pe cea mai renumită stradă comercială a Capitalei: Calea Moșilor, cunoscută și sub numele de Podul Târgului de Afară.

Hanul Solacolu a fost odată centrul comerțului bucureștean, atrăgând doar negustori și călători de seamă. Clădirea impunătoare era recunoscută pentru opulența și serviciile sale de calitate, fiind una dintre cele mai pretențioase și luxoase construcții de acest fel din oraș.

Citește și:

Cookies