VIDEO | S-a redeschis Parcul Icoanei. În prima filmare, oamenii remarcă vegetație mai puțină. Ce le răspunde primarul USR Radu Mihaiu

11 feb. 2022
699 Afișari
VIDEO | S-a redeschis Parcul Icoanei. În prima filmare, oamenii remarcă vegetație mai puțină. Ce le răspunde primarul USR Radu Mihaiu

„De ce a rămas atât de puțin spatiu verde? Unde mai e vibrația de Grădină, dincolo de copacii superbi și sănătoși, sperăm, în continuare!”, se întreabă un cititor al paginii de Facebook a primarului S2 Radu Mihaiu, după ce a văzut filmarea cu parcul renovat, înainte să fie deschis publicului, și, în consecință, înainte de a-l vedea cum arată în realitate. Parcul Grădina Icoanei, aflat în stare avansată de degradare, a stat închis de anul trecut din 1 noiembrie, timp în care au fost făcute renovări capitale.

„E mult mai frumos și eco Parcul Sticlăriei. Nu prea îmi place parcul din film. O să trec să îl vizitez. Poate mă înșel.”, este reacția altei persoane, la aceleași imagini. „Vai și amar! Arborii ăia înfipți în beton vor muri în cel mai scurt timp. A cui o fi fost ideea tâmpită de a nu le lăsa nici un pic de spațiu în jurul rădăcinilor?! Decât așa reabilitare, mai bine făceați altceva cu banii ăia! Urât și trist!”. „Îl puteți redenumit parcul Gradina Betoanelor! Sper sa nu fie trendul asta și pentru restul parcurilor sa înlocuiți iarba cu calcar/piatră etc”.

Sunt câteva dintre reacțiile critice, alături de cele de felicitare, bineînțeles, postate pe pagina de Facebook a primarului Mihaiu care a filmat aleile, copacii și locurile de joacă din Parcul Grădina Icoanei, proaspăt renovat.

„Nu sunt betoane, este nisip concasat”

Primarul le răspune oamenilor decepționați că vegetația se va vedea mai bine la primăvară, când va fi totul înfrunzit, iar aparentul beton din imagini, nu este beton, este nisip concasat care permite apei/ploii să se scurgă în sol.

„Este nisip concasat folosit în capitalele cu tradiție în amenajarea de parcuri. Căutați de exemplu parcul Brussels din Bruxelles, veți vedea că e aceeași soluție.”, „Nu sunt betoane, este nisip concasat. La fel cum sunt în alte parcuri din Europa (Spania, Belgia).”

„Nu avem DELOC beton în acest parc. Astazi a fost făcută ultima probă de permeabilitate pentru nisipul concasat și apa s-a scurs foarte bine.”, le răspunde primarul oamenilor care au contestat soluția aleasă.

„A rămas același spațiu verde. Dar acum este iarnă. La primăvară va înverzi.”, mai spune acesta.

Parcul Icoanei, reabilitat după trei runde de consultări publice

Parcului Grădina Icoanei a intrat în renovări capitale la 1 noiembrie 2021, după un an de zile în care primarul Radu Mihaiu a avut trei runde de consultări cu bucureștenii. Parcul din centrul Bucureștiului se afla într-o stare de degradare avansată cu probleme funcționale grave: nu exista canalizare, aleile din nisip deveneau impracticabile când ploua, iar apa din fântână se murdărea mult prea rapid.

Contractul de execuție a lucrărilor în valoare de 2,7 fără TVA a fost atribuit firmei GARDEN CENTER GRUP la finalul anului 2019. Lucrările vizau pavarea aleilor de nisip cu dale, reamenajarea locurilor de joacă și a spațiilor pentru câini, reamenajarea spațiilor verzi cu rulouri de gazon, plantarea mai multor arbori și montarea de mobilier urban.

Parcul Grădina Icoanei se află în centrul Bucureștiului, în apropiere de Bulevardul Magheru. Acesta a fost inaugurat în 1873. Înainte acolo se afla „Balta Bulindroiului”, asanată în 1870 și pârâul Bucureștioara. A fost amenajat după planurile horticultorului Louis Leyvraz. La intrarea în parc se găsește Monumentul lui G. C. Cantacuzino, om politic liberal, realizat de sculptorul Ernest Henri Dubois (1863 – 1931) în 1904, înscris în lista monumentelor istorice din sectorul 2.

 

Cookies