VIDEO | Restanțierii de pe A0 – Autostrada Bucureștiului. Pro Infrastructura: “Baclavale da, autostradă ba!” Cu câte zeci de km sunt intârziați turcii de la Alsim Alarko

30 oct. 2023
10667 Afișari
VIDEO | Restanțierii de pe A0 - Autostrada Bucureștiului. Pro Infrastructura: “Baclavale da, autostradă ba!
VIDEO | Restanțierii de pe A0 - Autostrada Bucureștiului. Pro Infrastructura: “Baclavale da, autostradă ba!" Cu câte zeci de km sunt intârziați turcii de la Alsim Alarko | Sursa foto: Asociația Pro Infrastructura

A0 – Autostrada Bucureștiului sau Centura Modernă a Capitalei este un proiect de infrastructură esențial pentru oraș, probabil cel mai important, dată fiind situația actualului DNCB – cu tronsoane uriașe în veșnic șantier, cu blocajele sale constante, cu supraaglomerația cotidiană de aici. 

Acest nou inel ocolitor, a cărui lungime e de aproape 101 kilometri, este împărțit în mai multe tronsoane, care la rândul lor sunt subsegmentate în loturi. 

Autostrada A0, Centura Modernă a Capitalei – întârzieri mari în Sud

Pe jumătate din Autostrada Bucureștiului, în tronsonul Sud – care are 52 de kilometri, toate cele trei loturi sunt în curs de execuție, dar cu întârzieri. 

Lotul 3, construit de grecii de la Aktor, este în urmă, deși pe el se lucrează încă din 2021, iar pe Loturile 1 și 2 sunt turcii de la Alsim Alarko, care ar trebui să finalizeze anul acesta și să deschidă traficul pe circa 33,5 km de autostradă, de la A2 până la  DN6 (Bragadiru). 

Asociația Pro Infrastructura face o recapitulare a situației la zi din acest tronson:

Baclavale da, autostradă ba.  Din cei 33 de kilometri scadenți anul acesta pe Autostrada A0 Sud, turcii de la Alsim Alarko ne servesc doar vreo 10 km amărâți între DN5 și DN6. Restul în 2024. 

Cele două contracte de pe lotul 1, care are sub 17 km și e între A2/Cernica și Jilava, și Lotul 2, de 16,3 km între Jilava și Bragadiru/DN6 A0 Sud au fost semnate în 2019 și 09.03.2019, fiecare cu 12 luni de proiectare și 30 de execuție fiecare, amintește Pro Infrastructura:

Pe hârtie, termenele inițiale au fost septembrie, respectiv mai 2023. Chiar dacă antreprenorul a primit, justificat, mici extensii de timp, merită cu prisosință niște penalități deoarece le va depăși cu vreo 9 luni pe ambele tronsoane. Deși încă din 2021 atât turcii cât și autoritățile române ne-au promis că în decembrie 2022 circulăm pe sectorul dintre DN5 și DN6, adică aproximativ 10 kilometri din cei 16,3 ai lotului 2, abia în decembrie anul acesta minunea va deveni realitate. Deci o inaugurare parțială chinuită cu 12 luni întârziere față de promisiunea inițială și cu vreo 6 luni peste termenul contractual actualizat. Pe ceilalți 6 kilometri ai tronsonului 2 se va lucra și în 2024 și se vor putea folosi doar după ce va fi gata bucata până în nodul A0-DN4: cel mai devreme în primăvara lui 2024. Iar la Autostrada A2 ajungem cândva după, sperăm în vară, nu mai târziu de iulie, într-un scenariu optimist-realist.

VIDEO | Stadiul lucrăriloe pe A0, pe lotul 2 (Jilava-Bragadiru)

Asociația Pro Infrastructura publică, pe contul său de YouTube, și o tură video completă cu loturile 1 și 2 ale A0 Sud, loturile în întârziere.

Autostrada Bucureștiului – ce se întâmplă în Nord

Pe șantierele A0 – Nord, românii de la UMB lucrează în forță pe Lotul 2, care are o Lungime: 19 km și face legătura DN1-A3-Afumați. Mai mult decât atât, există mari șanse să finalizeze din acest an un tronson aproape întreg dpe Centura Modernă a Capitalei, tronson  pe care l-au început nu cu mult timp în urmă.

 

Cookies