VIDEO Protestul STB ia amploare în București: sute de angajați au ieșit în stradă, risc de grevă generală | LIVE TEXT

19 ian. 2022
2751 afișări
VIDEO Protestul STB ia amploare în București: sute de angajați au ieșit în stradă, risc de grevă generală | LIVE TEXT

Sute de angajați ai STB au ieșit miercuri în stradă, nemulțumiți de faptul că Primăria Capitalei nu investește în rețeaua de transport și mai mulți angajați au fost concediați. Întrucât negocierile dintre sindicate și conducerea societății au eșuat, angajații iau în calcul inclusiv declanșarea grevei generale, informează Antena 3.

UPDATE 16.00 În continuare, un număr mare de angajați ai STB se află în fața sediului instituției și cer demisia directorului general Adrian Crit. Noi imagini, care surprind atmosfera de la manifestație, au fost postate de consilierul PSD Aurelian Bădulescu care anunță că PSD va prezenta săptămâna viitoare o analiză a situației de la Societatea de Transport București.

UPDATE 14.00: Protestul STB s-a prelungit și după ora 14.00 când ar fi trebuit să se încheie. Angajații STB cer demisia conducerii societății și strigă grevă generală. Un reprezentant al Primăriei Generale a fost mandatat pentru a purta negocieri cu protestatarii.

Aproximativ 1000 de angajați STB s-au strâns miercuri la prânz în fața sediului central al societății de transport public din București, din bd. Dinicu Golescu. Într-o încercare de mediere a conflictului, liderii Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB) au purtat miercuri discuții cu reprezentanții societății, însă negocierile au eșuat, relatează Antena 3. Conducerea STB a cerut un răgaz de două ore în care să anunțe la ce concluzie a ajuns în privința revendicărilor.

”Sindicatul de la STB a solicitat pentru ziua de miercuri, 19 Ianuarie, autorizarea de către Primăria Capitalei a unui protest în stradă, care va fi organizat în fața sediului instituției din ”Dinicu Golescu”. Sindicaliștii vor protesta de teama intrării în insolvență, cuvânt care, în ultima vreme, a fost rostit din ce în ce mai des în cadrul Societății din cauza unor datorii la ANAF de aproape un miliard de lei;
– Lipsa unui contract colectiv de muncă;
– Desființarea unor posturi;
– Probleme cu piesele de schimb la autobuze și la anvelope.
Zeci de angajați STB au semnat deja solicitarea de a negocia un contract colectiv de muncă. Ei vor și o majorare cu 35% a salariului de încadrare.
Ne pregătim de un miting de protest, am solicitat la „Dinicu Golescu” nr 1, unde este direcția, pe data de 19 Ianuarie , între orele 11 și 14”, se arată într-un anunț de pe pagina de socializare a sindicaliștilor STB.

 

Sindicaliștii STB vor să protesteze zilnic începând de luni, între orele 11 și 14, în fața sediului Societății de Transport București din bd. Dinicu Golescu.

Sindicaliștii au trimis adrese către Primăria Municipiului București și către Prefectura Municipiului București. Prin acestea au informat începerea protestelor și au enumerat de asemenea nemulțumirile pe care le au:

  • Desființarea unor locuri de muncă
  • Nerespectarea dispozițiilor legale în ceea ce privește condițiile de muncă
  • Slaba gestionare a relațiilor cu sindicatele ce sunt legal constituite
  • Lipsa pieselor pentru autobuze

STB asigură transportul public din București și Ilfov și deservește aproape 4 milioane de persoane. Ultima grevă la RATB, fosta societate de transport public, a avut loc în 2010, când traficul mijloacelor de transport de suptrafață a fost oprit în primele ore ale dimineții de 1 aprilie. 

 

 

Cookies