VIDEO | Prin Balta Albă, cartierul bucureștean cu istorie care face pielea de găină. Salt în timp în 1965, când n-avea toate blocurile, dar mai avea Șoseaua Cățelu

18 mai 2023
18723 Afișari
VIDEO | Prin Balta Albă, cartierul bucureștean cu istorie care face pielea de găină. Salt în timp în 1965, când n-avea toate blocurile, dar mai avea Șoseaua Cățelu
VIDEO | Prin Balta Albă, cartierul bucureștean cu istorie care face pielea de găină. Salt în timp în 1965, când n-avea oate blocurile, dar mai avea Șoseaua Cățelu | Sursa foto: screenshot Cineclic

Despre Balta Albă, cartierul bucureștean care, în zilele noastre, e în Sectorul 3 al Capitalei, avem primele date istorice de pe undeva din anii 1813-1814.

„Balta albă”, teribil cimitir în vremea ciumei din București

Adică de pe vremea lui Caragea, domnitorul fanariot al Țării Românești. De pe vremea șui Caragea și a „Ciumei lui Caragea”.

Sunt anii în care Bucureștiul a fost lovit de o epidemie de ciumă bubonică, boală care a omorât peste 50. 000 de oameni.

Iar „Balta Albă” era locul unde se afla o groapă de var unde erau duse și acoperite cu var cadavrele bucureștenilor care au fost răpuși de ciuma bubonică.. Când ploua, varul forma mari bălți albe.

FFW în 1965, în ani cu macarale și mândre blocurisocialiste

Cineclic, platforma care a aduna arhive video impresionante, publică imagini din Balta Albă a anului 1956. Erau anii „construcției socialiste”, anii în care orașul se reconfigura, pentru ca, în final, să fie pur și simplu mutilat de „viziunea urbană” a lui Nicolae Ceaușescu.

Aici, la mijloc de ani 60, tonul din reportajul acelor vremii este mândru-socialist, dar încă săltăreț.

Play cu sunet, o să vedeți că merită!

Îți recomandăm să citești și:

 

Cookies