VIDEO | Prima bicicletă electrică din lume a fost inventată în România. Reclama ELMO, filmată pe străzile Bucureștiului în 1975

02 apr. 2023
4725 afișări
VIDEO | Prima bicicletă electrică din lume a fost inventată în România. Reclama ELMO, filmată pe străzile Bucureștiului în 1975
VIDEO | Prima bicicletă electrică din lume a fost inventată în România. Reclama ELMO, filmată pe străzile Bucureștiului în 1975. Sursa foto: captură video/ Facebook „Cineclic”

ELMO este prima bicicletă electrică din lume și a fost inventată în România. În 1975 deja se foloseau termenii „poluare” și „penurie”, iar ELMO era filmată pe străzile Bucureștiului pentru reclamă.

Pe pagina sa de Facebook, Cineclic a publicat acest video care ne arată detalii uitate despre ELMO, prima bicicletă electrică din lume, brevet românesc.

Reclama la bicicleta electrică ELMO, filmată pe străzile Bucureștiului în 1975

Din reclamă aflăm că omenirea căuta soluții să reducă poluarea încă din anii `70, iar apariția electromopedului pe străzile din București nu era una întâmplătoare. Numele ELMO vine de la prescurtarea „electric moped”.

Bicicleta electrică era silențioasă și nu dăuna mediului pentru că nu elimina gaze de eșapament:

Îngrijorată și obsedată de termenii care au intrat rapid în vocabularul cotidian ca „poluare” sau „penurie”, omenirea a încercat să-și construiască mijloace de locomoție care să nu folosească combustibilul tradițional.

De aceea, apariția pe străzile Bucureștiului a unui vehicul silențios și nepoluant a unui moped care nu elimină gaze de eșapament, nu a fost deloc întâmplătoare.

După cum întâmplător nu a fost nici succesul de care s-a bucurat din partea specialiștilor români și străini, care i-au admirat silueta elegantă la expoziția realizărilor economiei naționale din toamna anului trecut.

Întâmplător nu este nici faptul că România s-a aliniat în fruntea țărilor preocupate de actualele probleme ale omenirii, fiind printre primele țări din lume cu realizări concrete în ceea ce privește înlocuirea combustibililor tradiționali în transport.

În imagini se poate observa și triumfătorul fost Hotel Intercontinental, actual Grand Hotel Bucharest, inaugurat de curând.

Detalii tehnice

ELMO era alimentată de două baterii, avea o autonomie de 35 de kilometri și prindea o viteză maximă de 25 de kilometri pe oră. Mai multe detalii tehnice:

Electromopedul ELMO este, în esență, o bicicletă cu motor, însă cu motor electric de o construcție specială. Alimentată de două baterii de câte 12 volți, 44 de amperi/fiecare, ceea ce-i permite o autonomie de 35 de km cu o viteză maximă de 25 de km/h.

Bateriile se pot încărca într-un interval de 6-8 ore, fără supraveghere, cu ajutorul unui redresor protejat împotriva pericolului creșterii curentului de încărcare la o priză obișnuită de 220 V.

Rod al cercetării unui colectiv de la Institutul de Cercetări pentru Industria Electrotehnică, electromopedul ELMO este singurul din lume care are două viteze…fără schimbător de viteze mecanic și fără aparatură electronică. Schimbarea vitezelor făcându-se datorită construcției motorului, prevăzut cu două rotoare.

Transmisia se face prin intermediul unui plonjor centrifugal și a unei curele trapezoidale. De la pedale, transmisia se face în mod obișnuit.

Inima electromopedului

Inimia bicicletei electrice ELMO este motorul „de o construcție specială”:

Pentru a ocupa un spațiu cât mai restrâns, pentru o putere cât mai mare, i s-a folosit un motor cu un trefier axial și rotor disc.

Cei interesați de electromoped, trebuiau să știe că ELMO asigură un confort ridicat în exploatare și se poate conduce cu ușurință, atât de femei, cât și de tineri. Iar un lucru important: nu era necesar permis de conducere.

ELMO era lăudat ca fiind un vehicul foarte „economicos”.

VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=dhVOAiwTw4o

Cookies