Ajungem, din nou, în butoiul cu nostalgie și facem un popas istoric la Arcul de Triumf, când bucureștenii se plimbau cu troleibuzele ITB. Capitala în anul 1961, modelul 2E abia împlinea un an.
Cu ajutorul imaginilor-document din arhivele British Pathé, Inițiativa pentru Muzeul Transportului Bucureștean ne reamintește de firele de troleibuz de la Arcul de Triumf care, acum, au devenit istorie, dar și de trei tipuri de vehicule.
În cadrul proiectului „Trolley Tuesday”, Inițiativa pentru Muzeul Transportului Bucureștean a decis să ne plimbe prin Bucureștiul anului 1961. Sunt prezentate singurele imagini color cunoscute cu troleibuzele AC-ITB T12.
Astfel, facem un scurt popas istoric la Arcul de Triumf. Surprinse în urmă cu mai bine de 60 de ani, imaginile ne arată o perioadă unică pentru transportul public din București.
Troleibuzele model 2E abia împlineau un an pe liniile ITB, după ce au preluat ștafeta de la albăstrelele T12. Reprezentanții inițiativei amintesc că, vehiculele T12 au fost produse la Atelierele Centrale ITB, dar au avut probleme de fiabilitate și au fost retrase timpuriu. Însă troleibuzele 2E, fabricate la Uzinele Autobuzul „Tudor Vladimirescu”, au marcat debutul de succes al producătorului român.
Pe lângă troleibuzele care circulau pe liniile 81 și 82, în imaginile prezentate apar și autobuze Škoda Karosa 706 RTO care circulau pe linia 31, traseu care mai apoi a fost extins la nord de Piața „Scînteii” și care în prezent poartă indicativele 131 și 331.
„Nu doar firele de troleibuz de la Arcul de Triumf au devenit istorie, ci și toate cele trei tipuri de vehicule din imagini”, potrivit Inițiativei pentru Muzeul Transportului Bucureștean.
Asociația „Metrou Ușor” a lansat o petiție pentru înființarea Muzeului Transportului Bucureștean. Mai multe tramvaie, autobuze și troleibuze ar putea fi restaurate și expuse în fața publicului.
Muzeul ar putea fi deschis în depoul Victoria, ce are o vechime de 150 de ani, fiind cel mai vechi construit în Capitală.
„Ajutați-ne să salvăm istoria transportului public bucureștean”, transmite Asociația „Metrou Ușor”.
Petiția este activă și poate fi semnată AICI.