VIDEO | Polițiști din București, certați în Piața Victoriei de un cetățean vigilent: “E periculos fără centură! Centura salvează și vieți de polițiști. Să vă amendați unul pe altul!”

27 iun. 2023
497 afișări
VIDEO | Polițiști din București, certați în Piața Victoriei de un cetățean vigilent: “E periculos fără centură! Centura salvează și vieți de polițiști. Să vă amendați unul pe altul!”
VIDEO | Polițiștii din București, certați în Piața Victoriei de un cetățean vigilent: “E periculos fără centură! Centura salvează și vieți de polițiști. Să vă amendați unul pe altul!” | Sursa foto: Screenshot Curaj.TV

Mâna sus cine nu și-a luat amendă de la polițiști din cauză că nu avea centura de siguranță. În București sau oriunde vi s-ar fi întâmplat să vă oprească echipajul și să vă prindă fără centură (deși n-am prea văzut prin traficul din București o asemenea situație).

Centura de siguranță este obligatorie pentru toată lumea din orice mașină în mers. Și, nu numai că e obligatorie, dar chiar face deseori diferența dintre viață și moarte în cazul nefericit al unui accident rutier.

Polițiști fără centură, filmați și certați în Piața Victoriei

Pe subiectul centurii de siguranță am descoperit, la Curaj.TV, această situație din Piața Victoriei: un domn echipat cu echipament de filmare observă, la semafor, un echipaj de poliției într-o mașină. Și niciunul dintre polițiști nu purta centura de siguranță.

Domnul  se îndreaptă către mașina de poliție și începe să-i mușstruiluiască pe polițiști:

Nu vă temeți să șofați fără centură de siguranţă? E periculos, în caz de accident, pierdeţi dinţii sau viaţa. Centura de siguranţă salvează şi vieți de poliţist şi e obligatorie pentru toţi şoferii şi pasagerii din faţă. Să-i spuneţi colegul să vă amendeze că nu purtați centură, iar dumneavoastră să-l amendaţi pe el că nu poartă centură.  Încălcați legea și dați exemplu prost altor șoferi și pasageri!

Unul dintre polițiști – cel de la volan – dă cumva din cap, la sem afor se face verse, iar echipajul pleacă. Dar pleacă pentru a opri câțiva metri mai încolo, în squarul din fața Guvernului, unde opresc la control (și amendat) o mașină.

VIDEO | Muștruluiala din trafic

Codul Rutier e clar: centura de siguranță e obligatorie

Lipsa centurii de siguranță este o contravenție și se sancționează cu o amendă și cu două puncte de penalizare.

În articolul 36, Codul Rutier spune:

(1) Conducătorii de autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere şi persoanele care ocupă locuri prevăzute prin construcţie cu centuri sau dispozitive de siguranţă omologate trebuie să le poarte în timpul circulaţiei pe drumurile publice, cu excepţia cazurilor prevăzute în regulament.

(11) Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligația legală de a le purta în timpul circulației pe drumurile publice.

(12) Conducătorii de autovehicule având locuri prevăzute prin construcție cu centuri de siguranță au obligația să se asigure că, pe timpul conducerii vehiculului, minorii poartă centurile de siguranță sau sunt transportați numai în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condițiile prevăzute de regulament.

(13) Conducătorilor de autovehicule le este interzis să transporte copii în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, cu excepția celor destinate transportului public de persoane, precum și a taxiurilor, dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din față, în condițiile prevăzute în regulament. Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălțime de până la 150 cm, pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunul din față.

Cine are voie fără centură de siguranță

Excepțiile de la obligativitatea purtării centurii de siguranță sunt prevăzute de regulamentul de aplicare a Codului rutier (HG nr. 1391/2006) Avocat.net le recapitulează:

  • șoferii care staționează;
  • cei care execută manevra de mers înapoi;
  • femeile gravide (în stare vizibilă de graviditate);
  • conducătorii de autoturisme care executa servicii de transport public de persoane, în regim de taxi, când transporta pasageri;
  • instructorii auto, pe timpul pregătirii practice a persoanelor care învață să conducă un autovehicul pe drumurile publice sau examinatorul din cadrul autorităţii competente, în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere;
  • persoanele care au certificat medical în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea centurii de siguranţă (adică din pricina căreia nu e indicat să o poarte) – ele trebuie să aibă asupra lor certificatul respectiv și să fie vizibilă pe acesta data de valabilitate.

Polițiștii nu intră în niciuna dintre categoriile de mai sus, deși, e drept, au fost, de-a lungul timpului, dezbateri cu privire la acest lucru. Sunt voci care spun că, fără centuri, poliștișii ar avea mai mare mobilitate și flexibilitate în treburile lor zilnice de la serviciu.

Ce s-a mai întâmplat prin București în ultimele ore:

 

Cookies