Poliția Capitalei, cu ajutorul Inteligenței Artificiale, a lansat o melodie pentru prevenirea fraudelor din mediul online. Cu versuri precum „Dacă dai click, ai fost păcălit” și „WhatsApp-ul tău e deja hackuit”, cântecul e ușor de memorat și îi poate ajuta pe internauți să rețină mai ușor tipurile de fraudă din mediul online, dar și ce pot face în cazul în care au fost păcăliți.
Poliția Capitalei a anunțat joi, 6 februarie, pe pagina de Facebook, că a lansat o melodie pentru prevenirea fraudelor din mediul online. Escrocherii precum „Voteaz-o pe Adeline” și „Am nevoie de bani urgent” apar în versurile melodiei.
Am bătut palma cu AI-ul pentru o campanie anti-fraudă.
În timp ce pregăteau un videoclip dedicat prevenirii fraudelor online, colegilor noștri de la Prevenire, le-a venit o idee: „De ce să nu unim puterea a două inteligențe artificiale?” Imaginați-vă scena: unul specializat în generarea de texte și altul maestru în compunerea de muzică, lucrând împreună ca o echipă perfect sincronizată!”, a transmis Poliția Capitalei.
Autoritățile spun că o melodie este mult mai ușor de reținut decât orice altceva și au venit cu această idee pentru a-i ajuta pe oameni să nu se lase păcăliți de escroci. Fiecare strofă se referă la o metodă de fraudă diferită, iar versurile îi îndeamnă pe utilizatori să nu dea click pe link-uri dubioase și să citească cu atenție mesajele primite.
O parte din versurile cântecului sună cam așa:
Primești un mesaj, pare drăguț,
„Voteaz-o pe Adeline, e de ajuns!”
O bursă-n Franța, un vis împlinit,
Dar dacă dai click, ai fost păcălit!Nu da click, nu da cod!
Protejează-ți contul tot!
Nu te grăbi, verifică bine,
Frauda stă chiar lângă tine!
Melodia integrală poate fi ascultată mai jos:
Clipul video a fost distribuit și pe pagina de Facebook a Poliției Capitalei, unde a strâns zeci de reacții din partea oamenilor.
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) îi avertiza luna trecută pe oameni, cu privire la frauda „Voteaz-o pe Adeline”, apărută destul de des în mediul online. Atacatorii le trimiteau internauților mesaje cu textul „Bună! Vă rog să o votați pe Adeline în acest sondaj, este fiica prietenei mele din București, premiul principal este o bursă pentru învățământ gratuit în Franța, asta este foarte important pentru ea. Mulțumesc mult!”.
Mesajul respectiv conține și un link către un site de phishing, care, de regulă, are cuvintele „vote” și „dance”.
Astfel, după ce pagina web este accesată de persoanele în cauză, acestea observă două fete, una dintre ele fiind „Adeline” și un buton de vot, iar în clipa în care persoana dă click pe acest buton se deschide o fereastră tip pop-up (care apare brusc peste conținut, folosită pentru notificări, mesaje sau formulare) în care se solicită „conectarea la WhatsApp pentru a putea vota”. Apoi, utilizatorului i se solicită numărul de telefon.
Ulterior acestei etape, pe aplicația WhatsApp de pe telefonul victimei, se primește un cod necesar pentru asocierea unui dispozitiv, pe care victima îl introduce în fereastra pop-up, moment în care rămâne sub impresia că a „votat”. În realitate, utilizatorul a oferit atacatorilor acces la contul său de WhatsApp.
Ulterior,își dă seama că au fost trimise mesaje neautorizate către întreaga agendă de contacte și că respectivul cont este totodată în posesia atacatorilor. S-a mai constatat și suspendarea contului de WhatsApp, ca urmare a acțiunilor de spam sau după ce persoane apropiate au informat păgubiții.
După asocierea dispozitivelor, erau trimise fie mesaje în care hackerii replicau mesajul cu „Adeline”, pentru a accesa și alte conturi, fie mesaje în care cereau suma de 1.800 de lei.
Citește mai multe despre acest tip de fraudă pe site-ul DNSC.