VIDEO | Pasajul Olteniței, ziua inaugurării. CNAIR: Circulația pe cel mai mare giratoriu suspendat de pe Centura Capitalei se deschide la ora 10:00

27 mai 2023
1047 afișări
VIDEO | Pasajul Olteniței, ziua inaugurării. CNAIR: Circulația pe cel mai mare giratoriu suspendat de pe Centura Capitalei se deschide la ora 10:00
VIDEO | Pasajul Olteniței, ziua în care a fost anunțată inaugurarea. CNAIR: Circulația pe cel mai mare giratoriu suspendat de pe Centura Capitalei se deschide la ora 10 | Sursa foto: cristian Pistol, CNAIR

UPDATE ORA 10:10 – Pasajul Olteniței a fost inaugurat.

UPDATE ora 09:15: Șeful CNAIR, Cristian Pistol, a anunțat, în această dimineață, ora la care se deschidei:

Circulația se deschide astăzi pe Pasajul Oltenița începând cu ora 10.00!

Cu o lungime de 3,69 km, acest giratoriu suspendat, construit în zona localității Popești Leordeni, asigură legături continue pe Centura de sud a Capitalei (între A2 și A1) și între șoseaua Olteniței din București) și DN4 (județul Ilfov).

Acesta este cel de al treilea astfel de obiectiv deschis  circulației în ultimii ani, după pasajul Mogoșoaia, dat în trafic în septembrie 2021, și pasajul Domnești, deschis în noiembrie 2022.

În scurt timp urmează să fie deschis și Pasajul Berceni, proiect care va îmbunătăți circulația rutieră din sudul Bucureștiului.

Mega-giratoriul suspendat de la Popești Leordeni

Pasajul Olteniței, cel mai mare giratoriu suspendat de pe Centura Capitalei, ar fi trebui să fie gata în august, anul trecut. Apoi, darea în trafic a tot fost amânată, dar de fiecare dată pe un ton oficial oarecum optimist: «Va fi gata negreșit până la sfârșitul lui 2022». Nu a fost gata negreșit.

Mai jos, imagini de zilele trecute, cu traficul în zona pasajului, imagini filmate de Ionuț Ivașca.

https://www.youtube.com/watch?v=T6btkLvDLXA&t=419s

Pasajul Olteniței, marele și amânatul giratoriu suspendat de pe DNCB

În final, sfârșitul lunii mai a fost dat ca sigur pentru inaugurare. Dar și aici e loc de interpretări. La mijlocul lunii, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Irinel Ionel Scrioșteanu anunța că Pasajul Olteniței a intrat în pre-recepție și dădea a dată de inaugurare un interval de 3 zile, dar cu data de 27 mai (adică azi) drept „cea mai probabilă”:

Odată cu darea în trafic a pasajului Olteniței – Popești-Leordeni, care va avea loc maximum 𝗶𝗻𝘁𝗿𝗲 𝟮𝟱 – 𝟮𝟴 𝗺𝗮𝗶, se vor da în trafic și 3,6 km din Centura București lărgită la 4 benzi + 1,6 km modernizați din DN4.

Data de azi ca dată a inaugurării a fost anunțată, zilele trecute, de ministrul Transporturilor. Pe 25 mai, Sorin Grindeanu spunea:

Pasajul Olteniței va fi deschis circulației începând de sâmbătă, 27 mai! Este un moment mult așteptat de toți cei care locuiesc în zonă, dar și de cei care tranzitează Centura Capitalei. Acest pasaj va fluidiza circulația și va atenua ambuteiajele rutiere în zona de sud a Bucureștiului.

Giratoriul suspendat construit peste centura Capitalei la ieșirea din Popești-Leordeni presupune, la pachet, lărgirea la 4 benzi pentru 3,7 kilometri din DNCB.

A fost dotat cu un așa-numit „sistem inteligent de iluminat”,  care își reglează intensitatea luminii în funcție de trafic, prin telegestiune. 

Este un proiect de infrastructură care a costat 35,5 milioane de euro. Autoritățile au semnat contractul cu constructorul ITINERA SPA în iulie 2019, la doi ani după ce a început licitația pentru acest pasaj.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies