VIDEO | Pasajul Domnești, cu doar câteva ore înainte să fie deschis. Giratoriul care părea o fantasmagorie devine, vineri, realitate în traficul de pe Centură

10 nov. 2022
36022 Afișari
VIDEO | Pasajul Domnești, cu doar câteva ore înainte să fie deschis. Giratoriul care părea o fantasmagorie devine, vineri, realitate în traficul de pe Centură
VIDEO | Pasajul Domnești, cu doar câteva ore înainte să fie deschis. Giratoriul care părea o fantasmagorie devine, mâine, realitate în traficul de pe Centură

Dacă povestea Pasajului Domnești de pe Centura Capitalei n-ar fi o saga întinsă pe mai bine de un deceniu, aproape că ne-am încumeta să spunem că e OK; putem să începem să ne bucurăm de azi că mâine se deschide podul peste Centura Capitalei care duce în Prelungirea Ghencea. De la prima semnătură pentru Pasajul Domnești și până azi au trecut 14 ani de chin și mii de kilometri de înjurături. 

VIDEO | Cum arată Pasajul Domnești în ajunul inaugurării

Undeva prin vară, autoritățile se încumetau pentru prima oară să rostească o dată certă pentru darea în trafic a Pasajului Domnești: 15 noiembrie.

Surpriza a venit zilele trecute, când tot autoritățile – mai exact, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu – a spus că pe giratoriul suspendat de la Domnești se va circula mai repede de 15 noiembrie, adică vineri acum, pe 11.

Acum câteva ore, IDEAL AIR DRONE a publicat, pe canalul său de Youtube, noi imagini cu Pasajul Domnești, imagini filmate cu drona.


 

Giratoriul suspendat de la Domnești, o poveste complicată întinsă pe 14 ani

Recent, Asociația Pro Infrastructura făcea o recapitulare a istoriei Pasajului Domnești:

Statul se chinuie încă din 2008 să modernizeze drumeagul de sud al Capitalei. După 4 ani de bâlbe, la începutul lui 2012 s-au semnat 3 contracte de lărgire la 4 benzi cu termen finalizare 24 de luni. Abia dacă s-a deranjat puțin iarba în teren că în toamna lui 2012 domnu’ Ponta a tăiat la rectificarea bugetară 81% din banii alocați.

Apoi, după cum amintește Pro Infrastyructura, în vara lui 2014 CNAIR a reziliat  contractele și a anunțat  că de data asta va reface documentația și va scoate la licitație lucrările pe bani europen:

Dar stați că din marea lărgire ne-alegem doar cu o podișcă. La Domnești. Licitația a fost lansată în martie 2015 și atribuită de CNAIR abia în mai 2017, după nenumărate bâlbe și greșeli ale comisiei de evaluare a ofertelor. Câștigătorul de tristă amintire: Straco. Conform contractului, marea girație suspendată de la Domnești ar fi trebuit să fie gata în august 2019. Dar în decembrie 2019 (ați citit bine) se mișca doar o mică porțiune a șantierului, peisajul fiind unul dezolant, cu 2-3 muncitori meșterind obosiți la 3 pile.

Pe șantier nu se putea lucra din cauză, la doi ani de la semnarea contractului, că CNAIR nu reușea să termine exproprierile și să despăgubească oamenii. Și, ca și cum problemele n-ar fi fost de-ajuns la Pasajul Domnești, între timp Straco  a intrat în insolvență. Iar acest lucru a dus la un blocaj complet, scrie Pro Infrastructura:

Într-un final apoteotic, Straco își dă obștescul sfârșit și, din fericire, se evită la mustață rezilierea prin preluarea șantierului de către Tracon, subcontractor declarat al Straco. Din vara lui 2020 începe ușor-ușor să arate a șantier, nu a peisaj post-apocaliptic. Ajungem cu chiu cu vai în zilele noastre: noiembrie 2022, doar vreo 14 ani pentru un colac suspendat.

Pasajul Domnești – detaliile tehnice

Giratoriul suspendat care face legătura între Prelungirea Ghencea și Centura Capitalei are următoarele caracteristici principale:

  • Lungime: 536 metri
  • Cost: 91,5 milioane de lei
  • Constructor: STRACO GRUP SRL – SC COMNORD SRL – SPECIALIST CONSULTING SRL / Construcție preluată de subcontractorul TRACON
  • Contract semnat: 2017 (lucrări reluate în august 2020)
  • Termen de finalizare: 24 de luni (proiectare și execuție)
  • Finalizare: trimestrul 4, anul  2022

Îți recomandăm să citești și:

Cookies