VIDEO | Pasajul Doamna Ghica, înainte de inaugurare. Nicușor Dan: Au fost făcute testele dinamice de rezistență. Vestea proastă e că podul redevine șantier în câțiva ani

30 aug. 2023
3972 Afișari
VIDEO | Pasajul Doamna Ghica, înainte de inaugurare. Nicușor Dan: Au fost făcute testele dinamice de rezistență. Vestea proastă e că podul redevine șantier în câțiva ani
VIDEO | Pasajul Doamna Ghica, ultima sută de metri înainte de inaugurare. Nicușor Dan: Au fost făcute și testele dinamice de rezistență | Foto: Inquam Photos/Răzvan Călin

Pasajul de la Doamna Ghica, probabil cea mai așteptată lucrare de infrastructură din București din ultimii ani, dar și cea mai întârziată, va fi deschis „curând”.  Niciuna dintre oficialități nu a promis o dată clară pentru inaugurare – ziua X, ora Z.

Ce a spus constant primarul general al Capitalei, în ultimele sale declarații pe acest subiect, a fost că  vom circula pe Pasajul Doamna Ghica înainte să înceapă școala.

Acum, Nicușor Dan anunță că testele de rezistență au fost făcute și că inaugurarea pasajului e foarte aproape:

Au fost realizate testele dinamice de rezistență la Pasajul Ghica care va fi deschis circulației foarte curând. Un camion încărcat cu pietriș a traversat podul la diferite viteze trecând peste obstacole preamplasate. Mai mulți senzori amplasați pe suprastructura podului și în picioarele acestuia au monitorizat diverși parametri de rezistență pentru determinarea comportamentului real al structurii. Senzorii vor rămâne instalați în permanență și vor transmite date în timp real Universității de Construcții cu care am încheiat un contract în acest sens.

VIDEO | Testele dinamice de rezistență la Pasajul de la Doamna Ghica

Nicușor Dan publică, pe pagina sa de Facebook, și imagini de la testele de rezistență.

Senzorii montați pe podul de la Doamna Ghica, care vor transmite date despre felul în care se comportă pasajul la folosință intensă și care vor fi  interpretate de Facultatea de Construcții, reprezintă o noutate absolută: este primul pasaj din București care a fost echipat cu un  un astfel de sistem.

Directorul trustul de clădiri metropolitane, Cristian Hiver, a declarat, pentru Știrile ProTV, că monitorizarea aceasta în timp real va permite o soluționare rapidă și eficientă a eventualelor probleme care pot apărea în timp:

Noi am instalat un sistem care monitorizează în timp real toată mișcarea podului. Cât de rezistent, cât trăiește, dacă are probleme în timp. Să știți că orice problemă este mult mai ușor de rezolvat înainte decât după. Nu se vede, bineînțeles, avem și în structură, dar noi am adăugat pe partea de tablier pentru a verifica mișcările.

Vestea proastă că, după ce va fi în sfârșit gata, de fapt podul nui va fi gata. peste câțiva ani, lucrările se vor relua, pentru că acum va fi dat în folosință fără linia de tramvai. Drept urmare, șantierul se va redeschide peste câșiva ani, ca să se monteze o linie de tramvai care să ajungă în Pipera.

5 ani de șantier și amânări

Lucrările la acest pasaj, despre care municipalitatea speră ca va prelua mare parte din traficul acestei zone din București, au început în 2018. termenul de finalizare a fost mai 2020, dar amânate în repetate rânduri, din lipsă de bani 

Pasajul  a costat peste 110 milioane de lei, fără TVA, bani plătiți de Primăria Capitalei și Primăria Sectorului 2.

Ce s-a mai întâmplat în București în ultimele ore:

Cookies