Poate că n-ar strica să încercăm să punem laolaltă un mic ghid de „Folclor STB”, cu un capitol consistent din „epoca ITB”. Sunt bancuri, cuvinte, expresii și experiențe devenite folclor care pot deveni o lectură foarte potrivită când te deplasezi prin București, din stația X în stația Y, cu autobuzul ori tramvaiul.
Să luăm, de exemplu, situația descrisă de întrebarea „Câți bucureșteni încap într-un autobuz mic?” și de răspunsul” Câți au curaj să pornească la drum agățați de ramele ușilor și ferestrelor și cu picioarele înfipte în ultimul milimetru pătrat rămas liber pe scară.” Sigur, când această întrebare și acest răspuns sunt însoțite de imagini, impactul este total.
Expresia „ne duce ca pe cartofi” din prima tinerețe a transportului în comun din București nu are legătură doar cu hurducăturile de pe traseu (să ne amintim epoca străzilor din piatră cubică), ci și cu numărul de călători pe metrul pătrat de autobuz. Imaginați-vă așa: în milisecunda în care zici că nu mai e loc nici s-arunci un ac, brusc se îndeasă printre călători o doamnă bine făcută, însoțită de două papornițe și-un cățel, și-un tinerel cu o geantă mare, în care ar încăpea și el.
Cineclic, platforma online VoD, care permite accesul pe bază de abonament la documentare și filme de lung metraj românești, publică, pe pagina sa de Facebook, imagini din București, anul de grație 1972, cu aglomerație în mijloacele de transport în comun ale ITB. Pe vremea imeginilor alb-negru, a telejurnalelor și a propagandei, imaginile cu un autobuz ticsit erau iscusit introduse într-o „scenetă umoristică”. În sceneta de mai jos, interpreteaza actorii Horia Căciulescu si Ovid Teodorescu. Iar gluma este… este, desigur, la final.
În 1972, de când sunt aceste imagini, ITB avea deja 22 de ani. În 1950, Societatea Comunală a tramvaielor din București se transformase în „Întreprinderea de Transport Bucuresși” (I.T.B.); la acea vreme, erau 27 trasee de tramvaie și 24 trasee de autobuze, iar numărul angajaților era de 11.000. Înainte să fie STB pe care îl știm acum, societatea de transport în comun din București a mai trecut și prin epoca RATB.
Îți recomandăm să citești și: