VIDEO | Nunta nocturnă a aricilor, într-o grădină din București. Mamiferele cu țepi au ieșit din hibernare și apar tot mai des prin oraș. Cum avem grijă de arici – 8 sfaturi utile

01 apr. 2024
1025 Afișari
VIDEO | Nunta nocturnă a aricilor, într-o grădină din București. Mamiferele cu țepi au ieșit din hibernare și apar tot mai des prin oraș. Cum avem grijă de arici - 8 sfaturi utile
VIDEO | Nunta nocturnă a aricilor, într-o grădină din București. Mamiferele cu țepi au ieșit din hibernare și apar tot mai des prin oraș. Cum avem grijă de arici - 8 sfaturi utile. Sursa foto: cititor B365.ro

Primăvara, totul devine mai frumos în natură. Copacii încep să înflorească, iarba înverzește, apar magnoliile, iar unele animale ies din hibernare. Este și cazul aricilor care, în ultimul timp, și-au făcut mai multe locuințe prin București, fie în grădinile blocurilor, fie în curțile oamenilor.

Bucureștenii sunt bucuroși să îi vadă și chiar îi caută pentru a le oferi mâncare și apă.

Doi arici simpatici au ieșit din hibernare și au trecut la „căsătorie”

După ce hibernează toată iarna, când vine căldura, în lunile aprilie-mai, aricii sunt în perioada de împerechere. La arici, gestația este de 25-28 de zile, potrivit authenticmagazin.com. Mai apoi, rezultatele apar sub forma a 2-7 pui, care nu depășesc 5 cm lungime, cu trupușoarele acoperite de peri fini și moi, care se vor transforma ulterior în țepi caracteristici.

O bucureșteancă a întâlnit într-o grădină doi arici simpatici care păreau că se curtează reciproc. Aceștia se miroseau și păreau a fi la un pas de împerechere. Tot momentul a fost suprins într-o înregistrare video.

Însă, aceștia nu sunt singurii arici care se plimbă prin București. Mai mulți cititori B365.ro au spus că au întâlnit animalele respective fie pe stradă, fie în grădinile blocurilor. Aceștia spun că aricii sunt utili „la casa omului” pentru că ucid insectele și șobolanii.

Totodată, oamenii mai spun că cei mai mulți arici au fost întâlniți în Sectorul 3 al Capitalei.

Arici
Arici. Sursa foto: Facebook/ Paisa Carmen

Un alt arici a fost surprins plimbându-se singur printr-o grădină.

Sfaturi pentru a face grădinile prietenoase pentru arici

Pagina britanică de rezervație naturală „Wildlife Aid” s-a documentat și a venit cu 8 sfaturi pentru persoanele care vor să aibă grijă de arici în propria curte. Iată care sunt acestea:

  • Evitați folosirea gardurilor din sârmă; mulți arici, printre alte animale, se pot prinde în aceste garduri, iar mulți din păcate nu reușesc să scape.
  • Transformați gardul într-o autostradă pentru arici; aricii pot călători până la 1 milă în fiecare noapte, așa că crearea unei găuri de dimensiunea unui CD în gardul dvs. le poate permite să se deplaseze cât mai mult posibil în căutarea hranei.
  • Evitați folosirea granulelor de melci; melcii otrăviți sunt apoi mâncați de arici, care se otrăvesc și ei la rândul lor.
  • Zdrobiți dozele înainte de reciclare; aricii curioși se pot găsi ușor blocați într-o doză aruncată, cu puține șanse de scăpare.
  • Verificați grătarul înainte de aprindere. Grămezile de lemn sunt un loc ideal de hibernare pentru arici, iar mulți sfârșesc cu arsuri groaznice. Verificați bine grămada de lemne înainte de a o aprinde.
  • Asigurați apă în zilele călduroase; un vas puțin adânc ținut regulat umplut poate face diferența între viață și moarte.
  • Verificați grădina înainte de tăierea cu trimmerul; aricii (sau cuiburile de arici) ascunși pot rămâne cu răni groaznice dacă sunt loviți accidental.
  • Adăugați o rampă la iazul dvs.; aricii sunt buni înotători, dar dacă nu există o ieșire se vor obosi rapid și se vor îneca. O mică rampă care rulează de-a lungul marginii iazului le va oferi o rută de scăpare.

Te-ar putea interesa și:

Cookies