Asociația A.R.T. Fusion a lansat o petiție prin care cere Primăriei Capitalei să respecte legea și îi îndeamnă pe bucureșteni să semneze pentru refacerea Registrului Spațiilor Verzi din București.
Capitala are cartiere întregi în care există mai mult beton decât copaci, iar bucureștenii au nevoie de locuri în natură, chiar dacă locuiesc la oraș. „Nu respirăm beton, vrem spații verzi”, transmite ONG-ul. Până în acest moment, petiția a strâns peste 2.000 de semnături.
Deși pare că nu avem niciun mecanism legal care să protejeze spațiile verzi din București, ei bine…trebuie să știți că el există.
Mecanismul este dat de legea Spațiilor Verzi 24/2007, conform căreia Primăria Capitalei avea obligația să realizeze un registru al spațiilor verzi până la data de 11 ianuarie 2011.
Asociația A.R.T. Fusion explică ce este Registrul Spațiilor Verzi (RSV):
Registrul Spațiilor Verzi (RSV) este un sistem informatic de înregistrare și evidență a spațiilor verzi aflate pe teritoriul Municipiului București care, odată aprobat de către Consiliul General, are valoare administrativă și oferă protecție spațiilor verzi indexate. În teorie, conform legii, registrul indexează atât calitatea, cât și cantitatea spațiilor verzi și poate fi consultat de către publicul larg. Mai mult decât atât, registrul trebuie actualizat constant, pentru a reflecta situația reală, în timp real, iar odată intrate în RSV, spațiile nu ar mai putea să își schimbe destinația de spațiu verde decât pentru lucrări de utilitate publică.
Acest inventar trebuie să cuprindă arborii ocrotiți, spațiile verzi din domeniul public al Bucureștiului (parcuri, grădini, scuaruri, baze sportive etc), spațiile verzi aferente dotărilor publice (creșe, grădinițe, școli, unități sanitare sau de protecție socială, instituții, edificii de cult, cimitire), terenuri degradate și arborii izolați plantați pe aliniamentele arterelor de circulație.
Pentru că acest registru încă nu există, spațiile verzi nu au fost protejate prin lege în totalitate, iar acest lucru a permis ca o parte dintre ele să fie defrișate și/sau să devină construibile pentru diferite scopuri.
Bucureștenii sunt invitați să semneze petiția, AICI, și să ceară Primăriei Capitalei să respecte legea și să grăbească procesul refacerii Registrului Spațiilor Verzi.