VIDEO | Nostalgii din Drumul Taberei, cu reclama la “Nufărul” deschis în 1967. Promitea servicii “prompte și conștiincioase” de reînviat albeața cămășilor, desigur!

05 ian. 2023
9450 Afișari
VIDEO | Nostalgii din Drumul Taberei, cu reclama la “Nufărul” deschis în 1967. Promitea servicii “prompte și conștiincioase” de reînviat albeața cămășilor, desigur!
VIDEO | Nostalgii din Drumul Taberei, cu reclama la “Nufărul” deschis în 1967. Cu servicii “prompte și conștiincioase” de reînviat albeața cămășilor, desigur! | Sursa foto: captură video Cineclic

Preambul: De oriunde ai fi – din Drumul Taberei, din Grozăvești, Berceni, Pantelimon sau Primăverii (de ce nu?), probabil că, dacă ai prins „Nufărul” în anii săi de glorie comunistă, îți amintești că a dat naștere și unei expresii. Iar expresia e, cu conjugările de rigoare, «A face pe cineva de Nufăru’» Asta însemna, desigur, un singur lucru: a bălăcări pe cineva îndeajuns de temeinic încât să fie necesar un drum la «Nufărul», la curățat.

Mai întâi, un pic despre «Nufărul»

„Nufărul”  există din 1960 și era, pe vremea comuniștilor, întrepriderea care oferea, prin unități împrăștiate peste tot prin București și prin țară, servicii de spălat și curățat chimic. S-a înființat pe 7 noiembrie 1960, prin comasarea si reorganizarea succesiva a atelierelor meșteșugărești și a cooperativelor specializate în astfel de servicii.

Era măcar un „Nufărul” în fiecare cartier din București, iar când s-a mai deschis unul în Drumul Taberei, propaganda comunistă a dat imediat de veste.  În 1991, „întreprinderea NUFĂRUL” avea să se transforme în societate pe acțiuni și, astfel, să devină NUFĂRUL S.A, așa cum există și astăzi. 

„Drumul Taberei, un cartier frumos al Capitalei” din reclama la Nufărul

Grupul de Facebook „Cineclic” publică, pe pagina sa, o reclamă video la un nou Nufărul. Unul deschis în Drumul Taberei, pe strada Bujoreni, în anul 1967. Este o reclamă cu fel de umor proletar fâșneț, așa cum a fost tonul propagandei vreme de câteva decenii.  Cu umor fâșneț, dar neapărat și cu încredere și mândrie proletară, că doar se construia socialismul multilateral dezvoltat!

În primul rând, reclama e pe voci: femeie și bărbat, ca să nu existe discuții despre sexism. Și sună așa:

EL:

„Drumul Taberei, un cartier frumos al Capitalei, cu gospodari care dovedesc inițiativă în buna deservire a populației.

EA:

„Consemnăm azi deschiderea unei noi unități «Nufărul» cu serviciu – nu exagerăm deloc! – prompt și conștiincios. În 24 de ore sau în trei zile, la cerere, costumul sau paltonul dumneavoastră devin ca noi”

EL:

„Unitatea are și o secție cu autoservire, capabilă să apropie de albeața «Nufărului» un număr impresionant de cămăși, zilnic.”

EA:

„Vă recomandăm să notați adresa: Drumul Taberei, strada Bujoreni 27”

Drumul Taberei era, în anii 60, cel mai frumos, mai aerisit și mai funcțional cartier muncitoresc din București. Era primul cartier construit de la zero, după cel de-al doilea război mondial, și singurul care apare în istoria arhitecturii bucureștene ca exemplu de aplicare a principiilor și urbanismului arhitectului elvețian Le Corbusier, părintele arhitecturii moderne.

„Nufărul” de  pe strada Bujoreni de la numărul 67 este, practic, din copilăria mică a „micului orășel din marele oraș.”

Îți recomandăm să citești și:

Cookies