VIDEO | Nicușor Dan s-a dus în inspecție la stația de epurare de la Glina. Primarul general se declară optimist, simte că lucrările vor fi gata până la sfârșitul anului

03 iul. 2023
945 Afișari
VIDEO | Nicușor Dan s-a dus în inspecție la stația de epurare de la Glina. Primarul general se declară optimist, simte că lucrările vor fi gata până la sfârșitul anului
VIDEO | Nicușor Dan s-a dus în inspecție la stația de epurare de la Glina. Primarul general se declară optimist, simte că lucrările vor fi gata până la sfârșitul anului | Sursa foto: Facebook - Nicușor Dan

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a transmis că proiectul privind stația de epurare de la Glina ar putea să fie gata până la sfârșitul anului.

Stadiul lucrărilor de la stația de epurare de la Glina: 90%

Nicușor Dan a transmis că lucrările la stația de epurare de la Glina sunt în acest moment la 90% și speră că va fi gata până la sfârșitul anului. Aceasta este declarația dată de primar cu ocazia unei vizite de lucru pe care a făcut-o, luni, la stația de epurare și la incineratorul apelor uzate de la Glina.

Apele uzate ale Bucureştiului sunt 7,5 metri cubi pe secundă, în momentul de faţă funcţionează o linie care tratează parţial 5 metri cubi pe secundă. Această instalaţie pe care noi o avem o să trateze zece metri cubi pe secundă. Ea este planificată pentru a putea trata apele uzate ale Bucureştiului până în 2040-2050. Este un proiect finanţat din fonduri europene, din POIM, şi data limită pentru finalizarea acestui proiect este sfârşitul acestui an.

În momentul acesta suntem la 90%. Suntem foarte optimişti că vom termina proiectul până la sfârşitul anului. Partea de incinerator este deja finalizată şi este în partea de teste (…) la sfârşitul acestui an noi sperăm ca toate apele uzate care ies din Bucureşti să fie tratate prin această staţie şi Bucureştiul, pentru România, să îşi îndeplinească sarcina pe care şi-a luat-o faţă de Comisia Europeană.

Investiția este realizată din fonduri europene

Edilul a mai spus că investiția este realizată din fonduri europene și are o valoare de 150 de milioane de euro. Acesta a precizat că stația de epurare propriu-zisă are bazine de retenție a apei, iar cealaltă componentă este incineratorul nămolului ce rezultă din aceste bazine.

Nicușor Dan a apreciat și constructorii care au continuat să lucreze „în condiții financiare dificile”:

În 2019, 2020, 2021, Primăria a avut o situaţie financiară nu grozavă şi totuşi lucrările pe acest şantier au continuat, deşi întârzierile la plată erau foarte, foarte mari.

Primarul a mai spus că se pierde mai multă energie atunci când se efectuează lucrări ca aceasta care se finalizează decalat față de termenul planificat, adică mai târziu, a transmis Agerpres.

Este inflaţie, sunt crize de materiale, majorări de preţuri, diferite acte normative, ajustări, discuţii juridice, acte adiţionale, foarte, foarte multă muncă generată din neseriozitate de fapt. Faptul că o autoritate locală nu este în stare să îşi respecte nişte angajamente, acesta este lucrul pe care am încercat şi eu sper că am reuşit să îl schimbăm. Suntem cu plăţile la zi în relaţia cu toţi contractorii, deci, am regăsit încrederea pieţei şi financiare şi a pieţei de construcţii.

Întregul contract a fost împărțit în șase contracte

Contractul are o valoare de 1,7 miliarde de lei, a transmis, anul trecut, HotNews.ro. Acesta a fost împărțit în alte șase contracte, după cum urmează:

  • Primul contract: a fost semnat pentru executarea de lucrări pentru extinderea stației de epurare, construirea incineratorului de nămol, având o valoare de circa 550 milioane lei fără TVA.
  • Al doilea contract: se va construi un sistem de drenaj pe partea dreaptă a casetei Dâmboviței. Contractul are o valoare de 80 milioane lei fără TVA, dar, după cum transmitea HotNews.ro în anul 2022, a fost reziliat și nu s-a pornit o altă licitație.
  • Al treilea contract: a fost semnat pentru reabilitarea colectoarelor principale de canalizare și are o valoare de aproximativ 64 milioane lei fătă TVA, a fost executat jumătate, apoi a fost reziliat. Noul constructor a realizat peste 70% din lucrare.
  • Al patrulea contract: se vor face lucrări de reabilitare a casetei Dâmboviței între Lacul Ciurel și Podul Vitan. Are o valoare de peste 190 milioane lei fără TVA. S-a realizat doar aproximativ 10% din lucrare.
  • Al cincilea contract: vizează reabilitarea casetei Dâmboviței între Podul Vitan și Glina. Lucrările au o valoare de peste 110 milioane lei fără TVA. Pe lotul 1 contractul a fost reziliat, fiindcă PMB nu a plătit la timp, iar la lotul 2 s-au realizat lucrările în proporție de 5%.
  • Al șaselea contract: se referă la reabilitarea rețelei de canalizare în zonele Cotroceni, Regina Maria și Tineretului, dar și restanțe din contractul 2. Valoarea contractului este de circa 183 milioane lei.

Te-ar mai putea interesa și: 

Cookies