Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, și mai mulți colegi de la PSD s-au dus la protest, în această după-amiază, la Primăria Generală, să-i ceară lui Nicușor Dan implicare în procesul care vizează anularea retrocedării a 12 hectare din Parcul IOR şi restabilirea destinaţiei acestui teren.
Înainte de protest, prin Sectorul 3 au fost distribuite peste 150.000 de pliante prin care bucureștenii au fost invitați la miting.
Atunci când a anunțat protestul, amintește Agerpres, Robert Negoiță a fost însoțit și de către secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu. Oficialul guvernamental își declara și explica susținerea pentru acțiune:
Suntem în situaţia în care prefectul municipiului Bucureşti, domnul Rareş Hopincă, a înregistrat la instanţa competentă un dosar pe data de 9 octombrie 2023 prin care cere constatarea nulităţii absolute a acelor dispoziţii de primar. Primăria Municipiului Bucureşti are o soluţie foarte simplă: pe de o parte să susţină, prin întâmpinare, solicitarea făcută de prefect, pe de altă parte să ceară şi PMB, pe calea cererii reconvenţionale, constatarea nulităţii absolute a acelor dispoziţii de primar. (…) Dacă nu va face acest demers, domnul Nicuşor Dan înseamnă că este asociat, este solidar cu cei care fac parte din aşa-zisa mafie imobiliară care, prin mecanismele acestea de retrocedare dubioase, a redus suprafeţele de teren din parcuri, vă aduc aminte de Parcul Bordei, de exemplu.
La rândul său, primarul Sectorului 3 îi reproșează primarului general că nu a acţionat în timp util în problema Parcului IOR:
Cred că primarului general i-a stat ceasul. Acum mai bine de jumătate de an s-a angajat public că în şase săptămâni va analiza şi va da o rezoluţie şi va începe un demers. De ce zic eu că i-a stat ceasul – că sunt mai bine de şase luni de atunci, să-i schimbe bateria, habar nu am. Poate îl ajutăm noi, îi ducem un calendar şi îi calculăm noi cât înseamnă şase săptămâni, că au trecut de mult, de mult de tot au trecut cele şase săptămâni. Şi, îl mai ajut cu ceva pe primarul general să nu mai stea să analizeze atât. Îi dăm noi o decizie de instanţă, care, evident, nu a rămas definitivă, pentru că a fost atacată tot de Primăria Generală, care spune aşa, constată nulitatea absolută. Şi acolo dă toate argumentele, de ce este nul acel document de punere în posesie.
Negoiță a mai spus că, potrivit legii, terenurile din parcuri nu pot fi retrocedate:
Haideţi să vedem una din intervenţiile din emisiunile la care a participat (primarul general) şi în care spunea explicit: acolo a fost parc. De mai multe ori a spus treaba asta, ceea ce este absolut real, ştim cu toţii că acolo a fost parc. Or, dacă ne ducem la lege, vedem că parcurile nu se retrocedează. (…) În consecinţă, nu văd acel motiv, nu văd niciun argument de ce să nu pornească acel demers.”
Primarul Sectorului 3 a mai spus că amenda-record anunțată de primarul general pentru proprietarii terenului retrocedat ar fi „o acțiune de PR”.
Este vorba despre amenda de 35 de milioane de lei pentru proprietarii zonei retrocedate, care au fost sancționați astfel, în esență, pentru defrișările din parc.
Pe același subiect: