Un eveniment formidabil precum primele drumuri cu metroul prin București trebuia celebrat în toate felurile posibile, pe toate căile și canalele.
La începutul anilor anii ’80, propaganda comunistă era foarte pricepută și abilă, iar inovația urbană „metroul din București” a avut parte de un pachet de comunicare complet, complex și pe termen lung.
Părinții puștilor cu hoodies și căști de azi de la metrou își amintesc, cu siguranță, ceea ce în vremurile noastre s-ar numi, în limbaj de specialitate , „activarea cu influencer” numită „Trenul Galben fără cai”, cu doamna Angela Similea cântând despre acest nou, modern și grozav mijloc de transport în comun din București.
Plotul e simplu: doamna Angela Similea – probabil cea mai mare celebritate pop a epocii – urcă în metrou, spre marea mirare a unei puștoaice care era deja în tren (interpretată de actrița Cesonia Postelnicu) și, cu vocea dumneaei superbă, începe să cânte.
Versurile (scrise de George Țărnea) sunt un fel de scurtă istorie a transportului în comun din București, de la tramvaiul tras de cai și până la metrou. Serios, iată:
La început de veac, pe splai
Un prăfuit tramvai cu cai
Mergea-n viteză de galop
Dar n-avea staţie şi nici un stop… Hop, hop, hop !
S-a vorbit atunci de el
Ca despre lucrul cel mai cel
Deci e firesc, la rândul meu,
Cu altceva să mă mândresc şi eu:
Trenul galben, fără cai
Nu-I nici birje, nici tramvai
Dar mă poartă-n zbor mai repede ca vântul
Nici n-apuc să-l văd că vai
Trenul galbe, fără cai
A pornit uşor şi l-a înghiţit pământul
Cu pestriţul său alai
Trenul galben fără cai
Zboară unde-aş vrea
Să mă mai poarte gândul
Cer senin sau vreme rea
El din zori, la prima stea
Face parte zi de zi din viaţa mea.
Și, cum ziceam, cântecul a avut parte și de ceea ce bătrânii numeau videoclip, cu Angela Similea cântând prin metroul din București.
Pe 19 noiembrie 1979, care a picat într-o zi de luni, în București a pornit la drum primul tren de metrou; a circulat pe traseul inaugural Timpuri Noi – Semănătoarea.
În deceniile care au urmat, metroul din București s-a extins constant și rețeaua de transport publci subteran a ajuns, la sfârșitul anului 2024, la 64 de stații și 5 magistrale.