VIDEO | Mai țineți minte când STB avea tramvaie galbene, iar caii de la căruțe nechezau pe bulevarde? N-a fost chiar demult! Uimitorul București din 1996

13 feb. 2023
946 afișări
VIDEO | Mai țineți minte când STB avea tramvaie galbene, iar caii de la căruțe nechezau pe bulevarde? N-a fost chiar demult!  Uimitorul București din 1996
VIDEO | Mai țineți minte când STB avea tramvaie galbene, iar caii de la căruțe nechezau pe bulevarde? N-a fost chiar demult! Uimitorul București din 1996 | Sursa foto: Cineclic

București, 1996. Strașnic și complicat moment. Multe lucruri s-au petrecut la noi în oraș în acel an, probabil că vă mai amintiți:  este anul în care Victor Ciorbea devenea primar general la București (și domnul Ilie Năstase a dorit, a ajuns în finală cu domnu’ Ciorbea, dar domnu’ Ciorbea l-a înfrânt)  Este, de asemenea, același an în. care lumea ieșea frenetic în stradă, să petreacă în Piața Universității c-a ieșit Emil Constantinescu președinte al țării.

1996, anul în care Victor Ciorbea și Ilie Năstase s-au bătut pe București

1996 nu e numai anul în care s-au bătut pe București Ciorbea și Năstase (Ilie), e și anul cu oaia Dolly, clona din Scoția, primul mamifer clonat vreodată despre care se vorbea pe toată planeta, inclusiv prin tramvaiele de la București (a trăit vreo 7 ani clona). Și, dacă tot am ajuns la mamifere pe care omul le crește ca să le mulgă, frigă, fiarbă, prăjească și să le mănânce, să bifăm și scandalul vacii nebune, care tot atunci a început.

Și-acum, să ne întoarcem la Bucureștiul anului 1996, un paradox de oraș în care căruțele încă n-aveau interzis pe bulevarde. Așa l-am trăit noi ceilalți, cei care nu candidau (doar votau), citeau ziare în metrou sau, la o adicăz, dădeau prioritate căruțelor,. atunci când era cazul din punct de vedere regulamentar.

VIDEO | În 1996, când încă mai vedeai căruțe prin București

Cineclic, platforma care a pus laolaltă sute de ore de arhivă video, publică pe pagina sa de Facebook imagini din acel București al anului 1996, când (aproape că uitasem!) tramvaiele STB erau galbene, iar căruțe puteau apărea în aproape orice intersecție.

PS Și, dacă tot am vorbit despre 1996 și din perspectiva alegerilor locale din iunie, să-l închidem în spiritul adevărului administrativ istoric: Victor Ciorbea n-a fost primar general al Capitalei decât câteva luni.

După ce-a câștigat alegerile prezidențiale, Emil Constantinescu l-a propus prim-ministru. Lui Victor Ciorbea i-a surâs ideea, iar în decembrie 96 depunea jurământul de premier. Și-așa a apărut în viețile noastre Viorel Lis. Mai întâi, ca primar general interimar.

S-ar putea să își placă să citești și:

Cookies