Președintele Klaus Iohannis a susținut sâmbătă, la recepția organizată la Cotroceni de Ziua Națională, primul său discurs de la declanșarea crizei politice generate de rezultatul alegerilor prezidențiale La ultima recepție de Ziua Națională la care Klaus Iohannis e gazdă.
Klaus Iohannis a vorbit despre „provocările mandatelor sale” iar, către final. a încercat să-și ceară scuze:
Ştiu că am făcut greşeli, unele alegeri în care am investit speranţă şi încredere nu au trecut testul timpului, iar pe unii dintre dumneavoastră v-am dezamăgit. Vă cer iertare pentru că, de-a lungul timpului, am luat decizii care v-au nemulţumit şi pe care, cel mai probabil, nu le-am explicat suficient. Timpul nu poate fi dat înapoi, dar vă asigur că la baza tuturor eforturilor şi acţiunilor mele a stat un singur lucru: identificarea celor mai bune soluţii pentru securitatea, bunăstarea şi prosperitatea României şi a cetăţenilor săi.
Discursul său a început, însă, cu emoțiile pe care le simte dumnealui la final de 10 ani la Palatul Cotroceni.
Dragi români, sărbătoarea din acest an are pentru mine o însemnătate aparte, pentru că este ultima dată când mă adresez dumneavoastră de Ziua noastră Naţională în calitate de preşedinte al României. După două mandate şi zece ani în care am avut onoarea de a fi în serviciul ţării, mă despart de această responsabilitate cu emoţie, cu recunoştinţă şi cu o admiraţie nemărginită pentru dumneavoastră, cetăţenii ţării noastre. Zece ani am avut privilegiul de a vă reprezenta. Zece ani în care am încercat să fiu un susţinător al idealurilor dumneavoastră şi un partener în realizarea lor.
Iohannis a mai vorbit și despre situația nebunesc de complicată – politic, electoral și social (sperăm că nu și constituțional) – în care ne găsim, de la primul tur al prezidențialelor încoace, situație despre care n-a zis nimic până acum:
Știu că în urma evenimentelor din ultimele zile simțiți că vă pierdeți încrederea în instituțiile statului, în puterea și în legitimitatea votului, care reprezintă esența democrației. De aceea, fac un apel la toate autoritățile implicate în gestionarea procesului electoral și în validarea scrutinelor să nu uite că, înainte de toate, este imperativ ca rezultatele electorale, oricare ar fi acestea, să se bucure de credibilitate și să reflecte în mod real opțiunea și voința cetățenilor.
Acest discurs de rămas bun al președintelui Iohannis vine în următorul context: rezultatele absolut surprinzătoare ale primului tur al alegerilor prezidențiale, pe care le-a câștigat Călin Georgescu și care i-a scos din cursă pe liderii celor două mari partide.
După vreo 48 de ore de șoc (care au inclus și demisiile președinților PNL și PSD), la Curtea Constituțională au ajuns solicitări de anulare a scrutinului, CCR a decis renumărarea tuturor voturilor (lucru care se întâmplă și acum). Iar decizia finală privind eventuala anulare a primul tur a fost amânată până luni, după alegerile parlamentare.
Aceasta este prima apariție publică a președintelui, de la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. Atunci, după ce votase la Liceul Jean Monnet din București, unde a zis nouă cuvinte „Vă doresc o zi bună și poftiți la vot.„
Hotnews amintește că, pe 25 noiembrie, la solicitarea mai multor redacții, Administrația Prezidențială a anunțat că șeful statului nu a primit informări de la serviciile secrete legate de existența unor interferențe în procesul electoral și nici despre modul în care Călin Georgescu a fost promovat pe rețelele sociale.