VIDEO | IMGB, cândva marele parc industrial al Bucureștiului, acum o ruină, în viitor marele proiect rezidențial din sudul orașului. Tulburătoare poveste în imagini

23 dec. 2022
25456 afișări
VIDEO | IMGB, cândva marele parc industrial al Bucureștiului, acum o ruină, în viitor marele proiect rezidențial din sudul orașului. Tulburătoare poveste în imagini
VIDEO | IMGB, cândva marele parc industrial al Bucureștiului, acum o ruină, în viitor marele proiect rezidențial din sudul orașului. Tulburătoare poveste în imagini | Sursa foto: captură video Ionuț Ivașca, YouTube

IMGB – Întreprinderea de Mașini Grele București – era una dintre „marile realizări” ale regimului comunist. Era nu doar mândrie locală, era mândrie națională a regimului. Uzina din București, care a ajuns o ruină, avea zeci de mii de angajați.

În primăvara acestui an, am aflat că aici, pe fosta platforma IMGB, va fi construit unul dintre cele mai mari ansambluri rezidențiale din București. Fosta fabrică de mașini grele, deținută de sud-coreeni, și-a anunțat încetarea activității la finalul anului 2021 și a fost preluată de SIF 1, activul de interes fiind terenul de 54 de hectare pe care se întinde vechea platformă.

„Cartierul IMGB” – locul fără mașini în zona de locuințe și cu acces  prin pasarele

Noul cartier, spun dezvoltatorii, va avea zone verzi extinse, un centru comunitar și grădiniță. Noutatea absolută ar fi regula „fără mașini pe străzile idin cartier” Vor exista aproximativ 3.800 de locuri de parcare în clădiri dedicate special parcării și  conectate la blocurile de locuințe printr-o rețea de pasarele, se arată în descrierea proiectului de pe primekapital.com.

Finalizarea acestui proiect imoibiliar  este estimată pentru perioada 2025-2027.

Dar, până atunci, până să vedem cum va arăta acest nou ansamblu rezidențial, să aruncăm un ochi peste ruinele platformei IMGB, așa cum. arată acum. Ionuț Ivașca a publicat pe canalul său de YouTube  o filmare aeriană a zonei.

Din clădirile cândva colosului  industrial au rămas doar resturi gri. Un câmp uriaș de cioturi de beton și metal din care abia mai poți bănui siluetele clădirilor de pe platformă, din vremea de glorie a IMGB. Imaginile de mai jos sunt foarte grăitoare.

Scurta istorie a unui chin lung

Construită în anul 1963 în sudul Bucureștiului, platforma IMGB aduna laolaltă mai multe fabrici și întreprinderi: IMGB, FECNE, Upetrolam, Romenergo Mecanica, Pressofusioni și General Turbo.

Dintre acestea, Întreprinderea de Mașini Grele București era de departe cea mai mare și mai importantă. Și a dat și numele platormei. IMGB s-a profilat în principal pe turbine energetice și echipament nuclear,

Probleme de eficiență începuseră să apară încă de dinainte 1989, dar declinul real, ireversibil venit în anii de după. Povestea completă, în articolele de mai jos:

Cookies