VIDEO | Hotelul Intercontinental, pe vremea când se construia. Imagini-document din 1970, de pe șantierul din inima Bucureștiului

02 feb. 2023
25876 Afișari
VIDEO | Hotelul Intercontinental, pe vremea când se construia. Imagini-document din 1970, de pe șantierul din inima Bucureștiului
VIDEO | Hotelul Intercontinental, pe vremea când se construia. Imagini-document din 1970, de pe șantierul din inima Bucureștiului | Sursa foto: Cineclic

Îi zicem și astăzi Inter, deși Hotelul Intercontinental nu mai există de anul trecut, de când a devenit Grand Hotel Bucharest. Probabil că, oricum s-ar numi vreodată, in mintea bucureștenilor tot Inter va rămâne multă vreme de-aici încolo.

„Hotel Intercontinental, cea mai înaltă clădire din București”

Cineclic publică, pe pagina sa de Facebook, imagini din ultima etapă a construcțiilor. Anul e 1970. Și este destul de ciudățel acest fragment de telejurnal socialist, cu tonul său comunist-glorios atunci când e vorba, de fapt, despre probabil cel mai puternic simbol capitalist care a fost ridicat în inima Bucureștiului: Hotelul Intercontinental.

Iar capitalismul. se știe, era profund decadent. Iar Intercontinental Bucureşti a fost primul hotel de cinci stele din din România – şi cel de-al doilea hotel construit de lanţul hotelier InterContinental (adică taman de “dușmani americani”) într-o ţară comunistă (celălalt era Esplanada de la Zagreb, din Iugoslavia de-atunci)   

Al doilea aspect bizar este cel legat de superstițiile cu numărul 13 și ghinionul intrinsec, și ele incompatibile cu socialismul teoretic mega, super, ultra rațional.

Deci, iată cum sună fragmentul ciudățel:

O perspectivă inedită asupra capitalei noastre: Hotel Intercontinental, cea mai înaltă clădire din București. Ultimele cărămizi la etajul ultim, 24. De fapt, etajul 23 .Respectând o tradiție a construcțiilor de acest gen, cifra 13 a fost eliminată, pentru menajarea susceptibilității viitorilor oaspeți. La sfârșitul anului, aici vor poposi primii locatari. Împreună cu monumentala clădire a Teatrului National, aflată de asemenea în stadiul de finisaj interior, Intercontinentalul va îmbunătăți substanțial peisajul edilitar al metropolei românești.

Aici se oprește descrierea Hotelului Intercontinental, în faza finală de construcție din 1970, dar nu dați stop înregistrării, urmează relatare despre filmările la „Mihai Viteazul”.

VIDEO | Interul, pe vremea când se construia – imagini document

Iată cum se construia primul hotel de cinci stele din România. Cinci stele, 24 de etaje, o înălţime de aproape 90 de metri şi 257 de camere şi apartamente.

Istoria hotelului ar începe pe undeva prin anii ‘60, când  Cyrus Eaton Jr., şeful „Cyrus Eaton Group“, ar fi ajuns la Bucureşti într-o călătorie de afaceri împreună cu o anume doamnă Clara Reece, o româncă născută în Turnul Severin. N-au găsit nicio cameră liberă în niciun hotel din București și ar fi dormit în lobby-ul de la Athenee Palace. S-a trezit străluminat: trebuie un hotel la București.

Cum a crescut capitalismul în capitala socialistă

Că o fi folclor, că o fi sămânță de adevăr, acuma nimeni n-ar putea băga mâna în foc. Ce e mult mai clar e că președintele  american Franklin D. Roosevelt a avut și el o idee cu hoteluri, care să ofere peste tot același confort de cinci stele, parte dintr-o schemă de business și diplomație pentru întărirea relațiilor SUA cu diverse țări. 

Ideea asta a devenit plan sprijinit de Banca de Export-Import a SUA și așa a venit pe lume International Hotels Corporation, mama hotelurilor Intercontinental de prin lume. Primul hotel din acest lanț a fost inaugurat pe 1 mai 1949, în Belém, în  Brazilia. La început, erau preluate hoteluri existente; erau renovate și integrate în conceptul-mamă de confort. Din 1961, Hoteles Corporation a început să le construiască de la zero. Primul de acest fel a fost în 1961, în Beirut, Liban, iar primul din Europa a fost  cel de la Zagreb.

Și-așa ajungem iar la Intercontinentalul nostru de la București, care a fost inaugurat pe 14 mai 1971, deci cam un an după filmările de mai sus.

Din 2022, InterContinental a dispărut ca nume; a devenit Grand Hotel Bucharest. S-a întâmplat din cauză că   s-a terminat contractul între proprietarul hotelului – Compania Hotelieră InterContinental România SA – şi IHG Hotel & Resorts.  

Cookies