Palmierii din Piața Unirii au stat puțin de tot în viețile noastre. Undeva pe la 48 de ore.
Lucrurile s-au succedat astfel: sâmbătă, Robert Negoiță făcea live-uri pe Facebook de la operațiunea de plantat palmieri în Piața Unirii. Era însoțit lucrători de la primăria pe care dânsul o conduce, respectiv Primăria Sectorului 3.
Aproape imediat, Primăria Generală a recționat: O să scoatem palmierii lui Robert Negoiță, primăria condusă de el n-are voie să intervină acolo. Viceprimarul Horia Tomescu a fost categoric:
Robert Negoiță a făcut lucrări ilegale. Am venit la fața locului pentru a găsi o soluție ca să aducem terenul la starea inițială. De prea mult timp primarul Negoiță profită de faptul că legislația este încurcată și continuă să facă amenajări aici. Centrul Capitalei nu e nici Dubai și nici grădina cu maimuțe a primarului Negoiță. Încercăm să oprim invazia kitsch-ului primarului Negoiță.
N-a trecut mult de la această declarație a viceprimarului și a început operațiunea „Scoateți imediat palmierii lui Negoiță!”, la care s-a dus însuțit, în miez de zi de luni, însuți primarul general.
Înainte să înceapă propriu-zis scoaterea copacilor, Nicușor Dan a susținut o conferință de presă sub palmieri. A explicat de ce îi scoate:
Acest spațiu aparține Primăriei Capitalei, orice fel de intervenție trebuie făcută cu Avizul administrației Străzilor care, în numele municipiului București, administrează acest spațiu. Suntem la al treilea episod. Mai întâi, vă aduc aminte, s-a pus acest spațiu verde, nu comentez, nu am avut semafor 3 săptămâni pentru că s-au tăiat cablurile de alimentare ale semafoarelor. Al doilea episod, fără să ne spună nimeni nimic, ne-am trezit că lucrările pe care noi le-am făcut și stabilizasem plăcile din fața magazinului Unirea, au fost sparte și s-au înlocuit cu pavajul pe care îl vedeți în tot Sectorul 3 și acum ne-am trezit, fără să fim anunțați, cu acești copăcei. O să-i scoatem și o să-i ducem domnului Negoiță la Primărie. O să se pomenească cu ei. Noi totuși suntem un stat de drept, trebuie să respectăm legea”, a declarat Nicușor Dan la fața locului.
Nicușor Dan a mai declarat că Primăria Sectorului 3 nu a cerut aviz pentrulucrările de amenajare a zonei, că au existat doar niște discuții de principiu, însă Primăria Sectorului 3 nu a făcut demersurile legale:
Nu au cerut niciodată aviz, mai mult, au fost amendați și li s-a spus să se oprească. Spațiile verzi, dacă tot au fost amenajate, repet, nelegal, le vom păstra. Există un litigiu pentru recuperarea pavajului spart și a bordurilor, le-au spart și nici măcar nu ni le-au dat. Dacă spațiile verzi există, noi nu o să facem ceva împotriva lor. Pe trotuarul din fața magazinului Unirea o să intervenim noi și o să cerem banii pe tot ce au stricat ei și pe lucrările pe care noi le facem a treia oară.
Revenind la palmieri, Nicușor Dan a mai spus că „sâmbătă, a venit Poliția Locală a Municipiului București și a găsit un cetățean bulgar care coordona niște cetățeni nepalezi care nu aveau niciun act și care plantau palmierii”.
Primarul Robert Negoiță a plantat palmieri în Piața Unirii din București, în zona din dreptul magazinului Unirea, unde a amenajat trotuarele și câteva spații verzi fără acordul Primăriei Capitalei, deși era obligatoriu să aibă acordul Primăriei Capitalei.
Primarul Sectorului 3 spune, într-un mesaj video publicată în ziua plantării pe pagina sa de Facebook, că plantarea palmierilor este o „surpriză” pe care le-o pregătea bucureștenilor.
Mai spunea și că palmierii sunt ieftini, că ei costă undeva sub 1.000 lei bucata:
Da, costă doi lei, costă foarte puțin, până într-o mie de lei bucata cu transport și TVA inclus. Dacă găsiți un preț mai bun la plante atât de mari, vă rog să-mi aduceți la cunoștință că sunt foarte interesat. Avem garanția că dacă unul moare, va fi înlocuit cu o plantă sănătoasă. Ne dorim nu numai să avem cât mai mult verde, ci și cât mai multă diversitate și cât mai frumos. Palmierii chiar sunt frumoși și am mari speranțe că vor crește mari, vor fi sănătoși și îi vom avea o perioadă lungă.
De fapt, „i-am avut” o perioadă foarte scurtă, sub 72 de ore.