O ruină în centrul Bucureștiului, la doi pași de Guvernul României: fostul Spital Filantropia. Clădirea este desprinsă dintr-un film de groază, pare că ne-am teleportat în Mahalaua Dracului, cel mai periculos cartier din Capitală de acum 150 de ani.
În toate discursurile politice auzim promisiuni despre spitalele din România care vor fi reabilitate și modernizate sau despre spitale care vor fi construite de la zero, însă realitatea arată altceva, iar fostul Spital Filantropia face parte din această realitate sumbră.
Clădirea fostei unități sanitare se află la doi pași de Piața Victoriei, de Guvernul României, dar arată ca după bombardament, vedem într-un reportaj realizat de Inspectorul PRO.
Din reportaj aflăm că Ministerul Sănătății vrea să mute în vechiul spital două activități medicale extrem de importante: donarea de sânge și recuperarea pentru pacienții grav bolnavi. Nu se știe când anume se vor întâmpla aceste lucruri, ținând cont că fostul spital se află într-o stare avansată de degradare.
Toate corpurile clădirii parcă sunt desprinse din Mahalaua Dracului, cel mai periculos cartier din Bucureștiul de acum 150 de ani. Ce-i drept, chiar în zona aceasta era Mahalaua, la o aruncătură de băț de Piața Victoriei.
Pentru că a fost abandonat, vegetația a pus stăpânire pe vechiul spital. Printre ziduri au crescut copaci. Clădirea a fost folosită cu adevărat până în anul 1990, moment în care tratarea bolnavilor de cancer a fost mutată la Fundeni.
În ultimele trei decenii, clădirea a fost administrată de Ministerul Sănătății. În urmă cu trei ani, fostul spital încadrat în clasa 1 de risc seismic, a fost dat altora în administrare. Jumătate a ajuns în administrarea Institutului de Recuperare, care este lipit de vechiul Spital Filantropia, iar cealaltă jumătate a ajuns la Centrul de Transfuzii, care funcționează vizavi. Terenul valorează peste 6 milioane de euro.
Are peste 4000 mp și se întinde din Bd. Ion Mihalache până în Doctor Felix. Are 4 corpuri, dar doar corpul A a fost consolidat, în urmă cu 25 de ani. Este vorba despre actualul sediu al Institutului Național de Recuperare care se va extinde și în corpul B, pentru acordarea de tratamente de recuperare neurologică. Centrul de Transfuzii are acum corpurile C și D.
Ambele instituții medicale intenționează să construiască noi spitale aici, unde este fostul Spital Filantropia. Consolidarea va fi complicată: jumătate din clădire este din zidărie, iar cealaltă clădire este din beton.
Alexandru Rafila a declarat că partea administrată de Centrul de Transfuzii ar urma să fie gata în doi ani. Lucrările valorează aproximativ 15 milioane de euro, iar banii ar putea fi accesați prin Programul Operațional de Sănătate.
Despre clădirea Institutului de Recuperare, ministrul Sănătății a spus că trebuie să se discute cu Primăria Capitalei sau cu Primăria Sectorului 1, în funcție de proprietar.
În momentul în care reportul PRO a subliniat că această clădire este sub patrimoniul Ministerului Sănătății, Alexandru Rafila a decis să încheie discuția, brusc.
Mai apoi, directorul Institutului de Recuperare a declarat că a lansat caietul de sarcini pentru începerea proiectării și avizării lucrărilor de intervenții, necesare reconstrucției clădirii care le-a fost dat în administrare. Banii necesari lucrărilor ar putea veni de la Guvern, prin Compania Națională de Investiții, iar șantierul ar putea fi gata în 8 ani.